Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi
Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi to danie pełne elegancji i wyrafinowanego smaku. Wykorzystanie atramentu kałamarnicy do barwienia makaronu nadaje mu nie tylko atrakcyjnego, głębokiego koloru, ale także dodaje niezwykle charakterystycznego, lekko świeżego morskiego smaku. Sos pieczarkowy jest kremowy i delikatny – doskonale współgra z ostrym, błyszczącym makaronem. Natomiast paluszki krabowe dodają mięsistej struktury i słodkawego akcentu. To połączenie intrygujących składników zapewnia unikalny i niezapomniany smak doskonały na specjalne okazje. Ciesz się smakiem i wyglądem tego dania na obiad czy elegancką kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kilka gniazdek makaronu barwionego atramentem kałamarnicy
- 5 dużych pieczarek
- Pół opakowania paluszków krabowych
- 1 kremowy serek śmietankowy do chleba
- Sól
- Oliwa
Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi – jak zrobić?
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
- Pieczarki oczyszczamy, a następnie drobno kroimy.
- Podsmażamy pieczarki na oliwie.
- Pieczarki podlewamy lekko wodą, po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę paluszki krabowe i serek, mieszamy aż do połączenia się składników.
- Doprawiamy solą.
- Podajemy z makaronem.
Porady – Dodatkowe informacje
W wersji mniej dietetycznej możemy użyć śmietany kremówki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy do niego dodać łyżkę mąki pszennej rozmąconej w kilku łyżkach wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem
Następny przepis: Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami