Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi

Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi

Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi to danie pełne elegancji i wyrafinowanego smaku. Wykorzystanie atramentu kałamarnicy do barwienia makaronu nadaje mu nie tylko atrakcyjnego, głębokiego koloru, ale także dodaje niezwykle charakterystycznego, lekko świeżego morskiego smaku. Sos pieczarkowy jest kremowy i delikatny – doskonale współgra z ostrym, błyszczącym makaronem. Natomiast paluszki krabowe dodają mięsistej struktury i słodkawego akcentu. To połączenie intrygujących składników zapewnia unikalny i niezapomniany smak doskonały na specjalne okazje. Ciesz się smakiem i wyglądem tego dania na obiad czy elegancką kolację.

Składniki:

  • Kilka gniazdek makaronu barwionego atramentem kałamarnicy
  • 5 dużych pieczarek
  • Pół opakowania paluszków krabowych
  • 1 kremowy serek śmietankowy do chleba
  • Sól
  • Oliwa

Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
  2. Pieczarki oczyszczamy, a następnie drobno kroimy.
  3. Podsmażamy pieczarki na oliwie.
  4. Pieczarki podlewamy lekko wodą, po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę paluszki krabowe i serek, mieszamy aż do połączenia się składników.
  5. Doprawiamy solą.
  6. Podajemy z makaronem.

Porady – Dodatkowe informacje

W wersji mniej dietetycznej możemy użyć śmietany kremówki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy do niego dodać łyżkę mąki pszennej rozmąconej w kilku łyżkach wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem
Następny przepis: Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode