makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem

makaron a’la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem

Makaron a’la włoska pasta – to przepis na jedno z najbardziej znanych i lubianych włoskich dań, które z powodzeniem możemy przygotować w domowych warunkach. Kluczem do jego sukcesu jest duet soczysty, intensywnie pomidorowy sos oraz ulubiony rodzaj makaronu. Wykorzystanie koncentratu pomidorowego nadaje potrawie wyrazistego, głębokiego smaku. Całość dopełnia roztopiony ser, który dodaje daniu kremowości. Ten przepis jest prościutki, a jednocześnie niesamowicie smakowity, więc idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną kolację. Pasta pomidorowa do makaronu to klasyka, której nie sposób się oprzeć.

Składniki:

  • Porcja dla 3-4 osób
  • 500 g makaronu rurki penne
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • trochę startego żółtego sera
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 duża cebula, lub 2 małe

Makaron a’la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem – jak zrobić?

  • 1.
    Cebulę siekamy na drobno, dajemy do garnka, czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do cebuli, wlewamy oliwę i podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając.
  • 2.
    pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, kroimy
  • 3.
    Makaron gotujemy
  • 4.
    Do podsmażonej cebulki dodajemy pomidory, i mieszamy, chwilkę dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię do smaku, oregano do smaku, pieprz, sól, koncentrat. Całość mieszamy i chwilkę dusimy.
    Makaron odcedzamy z wody, i dodajemy do sosu, dodajemy również starty żółty ser, lub parmezan.
  • 5.
    Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera i danie gotowe 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

-aby z pomidorów lepiej zeszła skórka należy je naciąć na krzyż
-można użyć świeżej bazylii i oregano
-można użyć dowolnego makaronu, np spaghetti.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron a'la Carbonara
Następny przepis: Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode