Makaron a’la Carbonara
Składniki:
- 300 gramów śmietany o zawartości 30% tłuszczu
- 80 gramów startego sera typu parmezan
- 2 żółtka
- 400 gramów makaronu (najlepiej tagliatelle)
- 400 gramów parzonego boczku
- pieprz świeżo mielony
- sól
Makaron a’la carbonara – jak zrobić?
- Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni przez około 10 minut, aż zrobi się chrupiący.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- W międzyczasie przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser i roztrzepane żółtka. Dobrze wymieszać i doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu.
- Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty.
- Całość zalać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż sos zacznie gęstnieć i oblepiać makaron.
- Gotowe danie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni przez około 10 minut, aż zrobi się chrupiący.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. W międzyczasie przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser i roztrzepane żółtka. Dobrze wymieszać i doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu.
4. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty.
5. Całość zalać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż sos zacznie gęstnieć i oblepiać makaron.
6. Gotowe danie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron a’la Carbonara – dodatkowe informacje
Danie można również przygotowywać z makaronem typu spaghetti lub penne. Pod koniec smażenia trzeba uważać, żeby sos się nie zważył.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makagigi
Następny przepis: makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem