Maczanka Krakowska

Maczanka Krakowska

Maczanka Krakowska to prawdziwa perełka kuchni małopolskiej. Tradycyjna potrawa, która ma swoje korzenie w starym Krakowie. Maczanka krakowska to rodzaj gulaszu z pieczonych mięs, podawanego na chlebie, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu methodzie podania – 'maczania’ kawałków mięsa w sosie. To idealny pomysł na szybki obiad, czy też oryginalny przekąski na imprezę. Nieodłącznymi składnikami maczanki krakowskiej są karkówka, cebula, musztarda, kminek i kilka innych przypraw. Ten smakowity przepis przyciąga zarówno lokalnych mieszkańców, jak i turystów odwiedzających serce Małopolski. Smakosze docenią intensywność smaku i aromatu Maczanki Krakowskiej.

Składniki:

  • 4 porcje
  • około 1 kg karkówki
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • czerwona słodka papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • Musztarda
  • 4 bułki
  • sałatka z ogórków kiszonych
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 łyżki oliwy

Maczanka krakowska – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy na grube plastry. Oprószamy przyprawami.
  2. W dużej patelni lub brytfance podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie wlewamy około 300 ml wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy całość do miękkości (około 1-1,5 godziny), co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę i uzupełniając odparowany płyn. Mięso powinno być mięciutkie.
  3. Ogórki kiszone kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę w cienkie piórka. Przekładamy do miski i mieszamy wraz z oliwą.
  4. Bułki kroimy na połowę, zamaczamy od środkowej strony w sosie powstałym podczas duszenia mięsa. Nałożyć musztardę i sałatkę z ogórków, ułożyć kawałki mięsa, przykryć drugą połówką bułki, którą też można zanurzyć w sosie.

Maczanka Krakowska – dodatkowe informacje

Sos można zaciągnąć niewielką ilością mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik
Następny przepis: Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode