Maczanka Krakowska
Maczanka Krakowska to prawdziwa perełka kuchni małopolskiej. Tradycyjna potrawa, która ma swoje korzenie w starym Krakowie. Maczanka krakowska to rodzaj gulaszu z pieczonych mięs, podawanego na chlebie, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu methodzie podania – 'maczania’ kawałków mięsa w sosie. To idealny pomysł na szybki obiad, czy też oryginalny przekąski na imprezę. Nieodłącznymi składnikami maczanki krakowskiej są karkówka, cebula, musztarda, kminek i kilka innych przypraw. Ten smakowity przepis przyciąga zarówno lokalnych mieszkańców, jak i turystów odwiedzających serce Małopolski. Smakosze docenią intensywność smaku i aromatu Maczanki Krakowskiej.
admin
Składniki:
- 4 porcje
- około 1 kg karkówki
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- kminek
- czerwona słodka papryka
- 3 ząbki czosnku
- Musztarda
- 4 bułki
- sałatka z ogórków kiszonych
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 mała cebulka
- 3-4 łyżki oliwy
Maczanka krakowska – jak zrobić?
- Mięso kroimy na grube plastry. Oprószamy przyprawami.
- W dużej patelni lub brytfance podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie wlewamy około 300 ml wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy całość do miękkości (około 1-1,5 godziny), co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę i uzupełniając odparowany płyn. Mięso powinno być mięciutkie.
- Ogórki kiszone kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę w cienkie piórka. Przekładamy do miski i mieszamy wraz z oliwą.
- Bułki kroimy na połowę, zamaczamy od środkowej strony w sosie powstałym podczas duszenia mięsa. Nałożyć musztardę i sałatkę z ogórków, ułożyć kawałki mięsa, przykryć drugą połówką bułki, którą też można zanurzyć w sosie.
Maczanka Krakowska – dodatkowe informacje
Sos można zaciągnąć niewielką ilością mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik
Następny przepis: Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów