Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Maamoul – arabskie ciasteczka z semoliny

Zapraszam do odkrycia kulinarnych skarbów Bliskiego Wschodu poprzez tę oryginalną recepturę na Maamoul. Te aromatyczne ciasteczka arabskie mają niepowtarzalny smak i konsystencję, za które najlepiej odpowiedzialna jest semolina. To drobnoziarnista kasza z pszenicy durum, która w połączeniu z tradycyjnymi dodatkami sprawia, że maamoul to prawdziwy rarytas. Unikalny smak tych ciastek podkreśla ich charakterystyczny kształt, nadawany za pomocą specjalnej formy. Wybierając ten przepis, przeniesiesz się w podróż do egzotycznej kuchni arabskiej, pełnej zapachów korzennych przypraw i słodkości. Spróbuj swoich sił w przygotowaniu maamoul i poczuj esencję Bliskiego Wschodu na swoim talerzu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • Masło – 250 g
  • Mleko – 120 ml
  • Semolina – 500 g
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Cukier – 1/4 szklanki
  • Przyprawa mahlep – 1 łyżeczka (można zastąpić mielonymi gorzkimi migdałami)
  • Nadzienie:
  • tradycyjnie pasta daktylowa lub orzechy, a u mnie:
  • Migdały siekane – 80 g
  • Żurawina suszona – 80 g
  • Rodzynki – 80 g
  • Skórka cytrynowa – 2 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżka

Maamoul – arabskie ciasteczka z semoliny – jak zrobić?

  1. Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (używałam miksera z końcówką do zagniatania ciasta).

    Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby semolina napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.

    Do formowania ciastek tradycyjnie używa się takich foremek – można je kupić w sklepach arabskich. Oczywiście można ciasto formować ręcznie, ale nie będzie miało wtedy wzorków.

  2. Farsz:


    Rodzynki i żurawinę zalewamy na pół godziny odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z migdałami, skórką pomarańczową i miodem. Farsz jest dość sypki, ale spokojnie można nadziewać nim ciastka.
  3. Odrywamy kawałek ciastka, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Kiedy jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.

    Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.

    Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut – do zarumienienia.

  4. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia, najlepsze są następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Ciastka mogą dość długo leżeć w zamkniętym pojemniku. Są jednak tak pyszne, że znikają od razu.

Maamoul – dodatkowe informacje

Ciasteczka arabskie, zwane również maamoul, będą świetnie smakowały z farszem z pistacji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno - paprykowym
Następny przepis: MACZANKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode