Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno - paprykowym

Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno – paprykowym

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku luzowanej kaczki z nadzieniem mięsno-paprykowym. Ta elegancka potrawa stanowi doskonałą propozycję na wytworne święta lub rodzinne spotkania. Dwuskładnikowe nadzienie składa się z delikatnego mięsa i soczystych papryk, które dopełniają wspaniały smak kaczki. To prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni, z odrobiną nowoczesności. Luzowanie kaczki jest trochę trudnym procesem, jednak efekt końcowy w postaci miękkiego, soczystego mięsa jest warty tego trudu. Ta kaczka faszerowana na zimno to też propozycja dla tych, którzy szukają nieoczywistych przepisów na podwójne wykorzystanie mięsa.

Składniki:

  • 1 kaczka bez kości,
  • 500 g mielonego mięsa (preferowany drobiowy, ale może być inne),
  • 1 średniej wielkości czerwona słodka papryka,
  • ½ ostrej papryczki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • słodka i ostra papryka w proszku,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • przyprawa magii.

Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno-paprykowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotować kaczkę.

    • Luzowanie kaczki zacząć od odcięcia ostrym, małym nożykiem kupra, szyjki oraz skrzydełek (na wysokości kości ramiennych).
    • Potem wyciąć obojczyki.
    • Następnie naciąć skórę wzdłuż piersi i filetować – piersi podciąć od szyi do dołu.
    • Wyciąć kości z żebrami i kości ramienne ze skrzydełek.
    • Obrócić kaczkę na brzuch i starając się nie naciąć skóry, odciąć resztki korpusu od strony grzbietu.
    • Potem obrócić kaczkę tak jakbyśmy wywijali rękawicę na drugą stronę i wyciąć kości z uda i podudzi.
    • Całość ponownie wywinąć – tak, aby skóra była na wierzchu.
    • Pozbawioną kości kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  2. 2.

    Przygotować farsz:

    • Obraną cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego.
    • Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego i sól.
    • Całość porządnie wyrobić.
  3. 3.

    Mięsem nafaszerować „wyluzowaną” kaczkę.

  4. 4.

    Kaczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia piersią do dołu, po bokach ułożyć 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Całość skropić przyprawą magii.

    • Kaczkę przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
    • Piec około 2 godzin.
    • Na około 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę – skórka powinna się zrumienić.

xxxx – dodatkowe informacje

Podczas pieczenia luzowanej kaczki z nadzieniem mięsno-paprykowym, powstaje znaczna ilość soków. Jeśli używamy odpowiedniego naczynia, powinniśmy odcedzić nieco sosu w trakcie pieczenia, ale nie więcej niż do poziomu piersi mięsa – pozostanie ono soczyste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łzy Wałęsy - sernik z rosą
Następny przepis: Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode