Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno – paprykowym
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku luzowanej kaczki z nadzieniem mięsno-paprykowym. Ta elegancka potrawa stanowi doskonałą propozycję na wytworne święta lub rodzinne spotkania. Dwuskładnikowe nadzienie składa się z delikatnego mięsa i soczystych papryk, które dopełniają wspaniały smak kaczki. To prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni, z odrobiną nowoczesności. Luzowanie kaczki jest trochę trudnym procesem, jednak efekt końcowy w postaci miękkiego, soczystego mięsa jest warty tego trudu. Ta kaczka faszerowana na zimno to też propozycja dla tych, którzy szukają nieoczywistych przepisów na podwójne wykorzystanie mięsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kaczka bez kości,
- 500 g mielonego mięsa (preferowany drobiowy, ale może być inne),
- 1 średniej wielkości czerwona słodka papryka,
- ½ ostrej papryczki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- sól,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- przyprawa magii.
Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno-paprykowym – jak zrobić?
-
1.
Przygotować kaczkę.
- Luzowanie kaczki zacząć od odcięcia ostrym, małym nożykiem kupra, szyjki oraz skrzydełek (na wysokości kości ramiennych).
- Potem wyciąć obojczyki.
- Następnie naciąć skórę wzdłuż piersi i filetować – piersi podciąć od szyi do dołu.
- Wyciąć kości z żebrami i kości ramienne ze skrzydełek.
- Obrócić kaczkę na brzuch i starając się nie naciąć skóry, odciąć resztki korpusu od strony grzbietu.
- Potem obrócić kaczkę tak jakbyśmy wywijali rękawicę na drugą stronę i wyciąć kości z uda i podudzi.
- Całość ponownie wywinąć – tak, aby skóra była na wierzchu.
- Pozbawioną kości kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
-
2.
Przygotować farsz:
- Obraną cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego.
- Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego i sól.
- Całość porządnie wyrobić.
-
3.
Mięsem nafaszerować „wyluzowaną” kaczkę.
-
4.
Kaczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia piersią do dołu, po bokach ułożyć 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Całość skropić przyprawą magii.
- Kaczkę przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piec około 2 godzin.
- Na około 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę – skórka powinna się zrumienić.
xxxx – dodatkowe informacje
Podczas pieczenia luzowanej kaczki z nadzieniem mięsno-paprykowym, powstaje znaczna ilość soków. Jeśli używamy odpowiedniego naczynia, powinniśmy odcedzić nieco sosu w trakcie pieczenia, ale nie więcej niż do poziomu piersi mięsa – pozostanie ono soczyste.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łzy Wałęsy - sernik z rosą
Następny przepis: Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny