Lumaconi zapiekane z serem
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne lumaconi zapiekane w sosie serowym. Lumaconi to typ makaronu o wyjątkowej formie, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa „ślimak”. Proste składniki i niewielki nakład pracy pozwoli stworzyć danie pełne włoskiego smaku i aromatu. Serowy sos idealnie komponuje się z lumaconi, tworząc rozpływające się w ustach danie. Ta potrawa będzie pasowała na romantyczną kolację dla dwojga lub rodzinny obiad. Bez względu na okazję, lumaconi zapiekane z serem na pewno dostarczą kulinarnych wrażeń i zachwycą osoby, które je spróbują. Czy gotowej na włoską przygodę w swojej kuchni?
admin
Składniki:
- 300g makaronu lumaconi
- 300g mielonego mięsa
- 1 cebula
- przyprawy do mięsa: gałka muszkatołowa, czosnek, sól, pieprz, kolendra
- 1 słodka papryka
- spora garść strąków zielonego groszku
- 200g sera (grana padano, parmezan lub inny twardy)
- 100ml śmietanki
- 100ml wody
- 2 łyżki Fix zapiekany makaron z parówką
- oliwa do wysmarowania formy
Lumaconi zapiekane z serem – jak zrobić?
- Makaron lumaconi wrzucić do osolonej wrzącej wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, doprawić do smaku. Mięsem nadziać makaron.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warstwę makaronu, między makaronem ułożyć kawałki papryki i groszek, posypać połową startego sera. Ułożyć kolejną warstwę makaronu, papryki i groszku.
Śmietankę i wodę wymieszać z Fixem, zagotować, ciągle mieszając, polać makaron. Po wierzchu posypać pozostałym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową lub przykrywką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut w temp. 170st.C (grzanie góra-dół lub termoobieg).
Smacznego:)
Lumaconi – dodatkowe informacje
Nadziewać makaronu lumaconi można za pomocą rękawa z okrągłą końcówką (o średnicy 1cm).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lukier z cukru pudru ucierany
Następny przepis: Łzy Wałęsy - sernik z rosą