Lukier mleczny

Lukier mleczny

„Lukier mleczny” to przepis, który absolutnie zasługuje na miejsce w twojej domowej książce kucharskiej. Ten sos deserowy, o kremowej, gładkiej konsystencji i delikatnym mlecznym smaku, doskonale komponuje się z różnego rodzaju wypiekami – od ciast, przez muffinki, po pączki i ciasteczka. O ile tradycyjny lukier często bywa zbyt słodki, ten przepis na lukier mleczny dostarcza idealnej równowagi – nie jest zbyt słodki, ale jednocześnie podkreśla smak każdego deseru. Te skromne, ale niezbędne składniki, zamieniają się w magiczny dodatek do twoich ulubionych słodyczy.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag masła lub margaryny

Lukier mleczny – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wszystkie składniki umieścić w garnku na małym ogniu, zagotować i gotować jeszcze 12 minut.

Lukier mleczny – dodatkowe informacje

Smarować ciasto ciepłym, ale już gęstym lukrem mlecznym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lukier na bazie proszku bezowego
Następny przepis: LUKIER PLASTYCZNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode