Łosoś z rękawa

Łosoś z rękawa

Przedstawiamy smakowity przepis na łososia pieczonego w rękawie. Ta metoda pieczenia pozwala zachować w łososiu maksimum smaku i aromatu. Ten delikatnie pachnący rybny przysmak zaspokaja oczekiwania nawet najbardziej wyrafinowanych kubków smakowych. Już sama lista składników zdradza wykwintny smak tego dania. Przepis na łososia z rękawa polecany dla każdego, kto jest fanem łososia, ale zawsze miał wątpliwości co do najlepszego sposobu jego przyrządzenia. Na końcu zobaczysz, że to danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też zdrowe.

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia
  • sól
  • 3-4 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 kg szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • 250 g serka ziołowego
  • 150 g kwaśnej śmietany

Łosoś pieczony w rękawie – jak zrobić?

  1. Rybę umyć, osuszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Szpinak umyć, przebrać i odwirować. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szpinakiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Szpinak, odłożywszy małą ilość, włożyć do rękawa do pieczenia (spiąć koniec). Serek wymieszać z kwaśną śmietaną, 2/3 rozłożyć na rybie, obłożyć resztką szpinaku. Włożyć łososia do rękawa. Rękaw zamknąć i ponakłuwać. Piec w piekarniku 35 minut (termoobieg 160°C). Rękaw naciąć u dołu. Pozwolić, aby sos szpinakowy wyciekł. Pozostałą mieszankę serka wymieszać z sosem. Rękaw całkiem rozciąć. Rybę wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami lub bagietką i sosem.

łosoś z rękawa – dodatkowe informacje

Zamiast łososia do przepisu można użyć okonia albo pstrąga, smakują równie wspaniale.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Następny przepis: Łosoś zapiekany w folii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode