Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

W naszym przepisie na łososia z maślanym sosem cytrynowym i szparagami przygotujesz wyśmienitą, zdrową kolację, która nie tylko ma niezwykły smak, ale także przyjemnie prezentuje się na talerzu. Dzięki kwintesencji plamiasto-różowego łososia, zielonych szparagów i delikatnie żółtego sosu cytrynowo-maślanego, twój obiad będzie symfonią kolorów. Sos cytrynowo-maślany doda potrawie słodko-kwasowego smaku, który idealnie skomponuje się z wyrazistym smakiem ryby, a chrupiące szparagi zapewnią niezbędny balans tekstury. To połączenie smaków i estetyki czyni ten przepis idealnym na specjalne okazje oraz eleganckie posiłki.

Składniki:

  • 2 filety z łososia

    260 g zielonych szparagów

    2 łyżki oliwy z oliwek

    Sos maślano-cytrynowy

    60 ml bulionu warzywnego

    3 ½ łyżki masła

    2 łyżki soku z cytryny

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki natki pietruszki

    ½ łyżeczki miodu

    ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego

    pieprz kolorowy

    sól morska

    Dodatkowo

    2 plasterki cytryny

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami – jak zrobić?

  1. 1.
    Sos

    W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek. Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.

    Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  2. 2.
    Łosoś

    Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor.

    Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu.

    Smacznego!

    Odnośniki

    • każdy po 120 g

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami – dodatkowe informacje

– łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.
– łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś wędzony w warunkach domowych
Następny przepis: Łosoś z rękawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode