Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Składniki:
- 2 filety z łososia
260 g zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos maślano-cytrynowy
60 ml bulionu warzywnego
3 ½ łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
½ łyżeczki miodu
⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
pieprz kolorowy
sól morska
Dodatkowo
2 plasterki cytryny
Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami – jak zrobić?
-
1.
SosW małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek. Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
-
2.
ŁosośŁososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu.
Smacznego!
Odnośniki
- każdy po 120 g
Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami – dodatkowe informacje
– łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.
– łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś wędzony w warunkach domowych
Następny przepis: Łosoś z rękawa