Łosoś wędzony w warunkach domowych
Odkryj sekrety domowego wędzenia łososia z naszym przepisem. Znajdziesz tu szczegółowe wytyczne, które pomogą Ci w przygotowaniu łososia do wędzenia, bez względu na to, czy preferujesz wędzenie na zimno, czy na ciepło. Potrafimy wytłumaczyć, jak wędzić łososia na gorąco, a także jak przyrządzić go na zimno. Poznasz również technikę pieczenia łososia. Nasz przepis pozwoli Ci zapoznać się z różnymi metodami wędzenia i znaleźć tę, która przypadnie Ci do gustu. Niezależnie od metod, domowy łosoś wędzony ma niepowtarzalny smak i aromat, którym nie dorówna żaden inny produkt dostępny w sklepie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g filet z łososia
- sól himalajska
- pieprz świeżo zmielony
- garść zielonej herbaty liściastej
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela ang.
- metalowa puszka np. po czekoladkach
- folia aluminiowa
Łosoś wędzony w warunkach domowych – jak zrobić?
-
1.
Filet umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Na dno puszki rozsypać herbatę, liść laurowy i ziele angielskie. Kawałek folii (wymiary o 1-2 cm większe od dna puszki) nakłuć widelcem w kilku miejscach. Położyć na rozsypanych ziołach. Na folii ułożyć łososia. -
2.
Puszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką, polane oliwą z oliwek z ziołami.
Porady – dodatkowe informacje
Tak przygotowana ryba może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub na zimno jako dodatek do sałatek lub innych przystawek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś w sosie teriyaki
Następny przepis: Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami