Łosoś w sosie teriyaki
Jeśli jesteś fanem japońskiej kuchni, nasz łosoś w sosie teriyaki na pewno przypadnie Ci do gustu. To jedno z najbardziej znanych dań, w którym główną rolę odgrywa właśnie sos teriyaki – delikatnie słodki, lekko pikantny i niezwykle aromatyczny. Łosoś to ryba, której delikatne, tłuste mięso doskonale łączy się z tym orientalnym sosem, tworząc danie wyraziste w smaku, a jednocześnie niesamowicie proste do przygotowania. Sprawdź nasz przepis na łososia w sosie teriyaki i przekonaj się na własne podniebienie, jak wyjątkowy jest to duet.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 kawałki łososia, każdy o wadze około 200 g (mogą być ze skórą)
- 1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki syropu klonowego (lub 2 łyżki płynnego miodu, ewentualnie 4 łyżeczki cukru)
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- około 1 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej papryczki chilli (lub ilość do smaku)
- 4 łyżeczki ziaren sezamu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Łosoś w sosie teriyaki – jak zrobić?
- Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pesetą wyjąć ości. W większej misce wymieszać sos tariyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Włożyć łososia i dokładnie wysmarować go marynatą. Odstawić na 1/2 – 1 godzinę w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki.
- Łososia wyjąć z marynaty i dokładnie odsączyć. Jeśli był w lodówce, przed grillowaniem najlepiej doprowadzić go do temperatury pokojowej. Marynatę wlać do rondelka i gotować przez około 10 – 15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos teriyaki przecedzić przez sitko, a następnie wymieszać z olejem sezamowym. Na suchej patelni, na wolnym ogniu zrumienić ziarna sezamu.
- Łososia ułożyć na folii w piekarniku rozgrzanym do ok.180 stopni i piec około 20 minut aż mięso będzie wypieczone do połowy wysokości filetu, ale ciągle będzie wilgotne i miękkie w środku (sprawdzić wbijając widelec w środek, mięso powinno być jasno różowe i dzielić się na cząstki, nie powinno być suche). Zdjąć skórkę z filetów, ułożyć je na talerzu i polać ciepłym sosem teriyaki. Posypać ziarnami sezamu.
Łosoś w sosie teriyaki – dodatkowe informacje
Dobrym dodatkiem do tego dania są gotowane szparagi albo fasolka szparagowa. Świetnie pasują także podpieczone warzywa – cukinia i bakłażan. Podawać z ryżem albo makaronem sojowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami
Następny przepis: Łosoś wędzony w warunkach domowych