Łosoś w sosie teriyaki

Łosoś w sosie teriyaki

Jeśli jesteś fanem japońskiej kuchni, nasz łosoś w sosie teriyaki na pewno przypadnie Ci do gustu. To jedno z najbardziej znanych dań, w którym główną rolę odgrywa właśnie sos teriyaki – delikatnie słodki, lekko pikantny i niezwykle aromatyczny. Łosoś to ryba, której delikatne, tłuste mięso doskonale łączy się z tym orientalnym sosem, tworząc danie wyraziste w smaku, a jednocześnie niesamowicie proste do przygotowania. Sprawdź nasz przepis na łososia w sosie teriyaki i przekonaj się na własne podniebienie, jak wyjątkowy jest to duet.

Składniki:

  • 4 kawałki łososia, każdy o wadze około 200 g (mogą być ze skórą)
  • 1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub 2 łyżki płynnego miodu, ewentualnie 4 łyżeczki cukru)
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • około 1 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej papryczki chilli (lub ilość do smaku)
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Łosoś w sosie teriyaki – jak zrobić?

  1. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pesetą wyjąć ości. W większej misce wymieszać sos tariyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Włożyć łososia i dokładnie wysmarować go marynatą. Odstawić na 1/2 – 1 godzinę w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki.
  2. Łososia wyjąć z marynaty i dokładnie odsączyć. Jeśli był w lodówce, przed grillowaniem najlepiej doprowadzić go do temperatury pokojowej. Marynatę wlać do rondelka i gotować przez około 10 – 15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos teriyaki przecedzić przez sitko, a następnie wymieszać z olejem sezamowym. Na suchej patelni, na wolnym ogniu zrumienić ziarna sezamu.
  3. Łososia ułożyć na folii w piekarniku rozgrzanym do ok.180 stopni i piec około 20 minut aż mięso będzie wypieczone do połowy wysokości filetu, ale ciągle będzie wilgotne i miękkie w środku (sprawdzić wbijając widelec w środek, mięso powinno być jasno różowe i dzielić się na cząstki, nie powinno być suche). Zdjąć skórkę z filetów, ułożyć je na talerzu i polać ciepłym sosem teriyaki. Posypać ziarnami sezamu.

Łosoś w sosie teriyaki – dodatkowe informacje

Dobrym dodatkiem do tego dania są gotowane szparagi albo fasolka szparagowa. Świetnie pasują także podpieczone warzywa – cukinia i bakłażan. Podawać z ryżem albo makaronem sojowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami
Następny przepis: Łosoś wędzony w warunkach domowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode