Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym
Kulinarne przygody często prowadzą przez różne kuchnie świata, ale czasami największą przyjemność sprawia odkrywanie na nowo klasycznych, prostych dań. Takim właśnie daniem jest łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym, gdzie stonowany smak łososia doskonale komponuje się z delikatnością sosu. Ta potrawa to klasyka, która nie wychodzi z mody, dzięki swojemu bogatemu smakowi i eleganckiemu prezentowaniu. Ukoronowaniem dania jest sos śmietanowo-koperkowy, który nie tylko podkreśla smak łososia, ale i nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. To idealne połączenie dla miłośników ryb i osób ceniących sobie wyszukane smaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag filetu z łososia
- sok z 1/4 cytryny
- 1 pęczek koperku
- 200 ml śmietany 30%
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka masła
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym – jak zrobić?
- Filet umyć, osuszyć, pokroić w paski. Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić oraz posypać świeżo zmielony pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 30 min.
- Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć łososia. Wlać wino i chwilę odparować. Wlać śmietanę i dusić aż łosoś będzie upieczony, a śmietana się zredukuje. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Wsypać koperek, doprawić do smaku, wymieszać.
- Smacznego!
Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym – dodatkowe informacje
Łososia długo nie dusimy aby jego mięso nie stało się suche.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś w panierce z płatków owsianych
Następny przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami