Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym

Kulinarne przygody często prowadzą przez różne kuchnie świata, ale czasami największą przyjemność sprawia odkrywanie na nowo klasycznych, prostych dań. Takim właśnie daniem jest łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym, gdzie stonowany smak łososia doskonale komponuje się z delikatnością sosu. Ta potrawa to klasyka, która nie wychodzi z mody, dzięki swojemu bogatemu smakowi i eleganckiemu prezentowaniu. Ukoronowaniem dania jest sos śmietanowo-koperkowy, który nie tylko podkreśla smak łososia, ale i nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. To idealne połączenie dla miłośników ryb i osób ceniących sobie wyszukane smaki.

Składniki:

  • 40 dag filetu z łososia
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym – jak zrobić?

  1. Filet umyć, osuszyć, pokroić w paski. Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić oraz posypać świeżo zmielony pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  2. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć łososia. Wlać wino i chwilę odparować. Wlać śmietanę i dusić aż łosoś będzie upieczony, a śmietana się zredukuje. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Wsypać koperek, doprawić do smaku, wymieszać.
  3. Smacznego!

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym – dodatkowe informacje

Łososia długo nie dusimy aby jego mięso nie stało się suche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś w panierce z płatków owsianych
Następny przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode