Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami

Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami

Zanurz swoje kubki smakowe w najpyszniejszej kompozycji smaków, próbując łososia w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami. Jest to radosna symfonia smaków, która ładuje kubki smakowe oznaką wyrafinowania. Ta potrawa, pochodząca z kuchni europejskiej, jest zaskakująco prosta do przygotowania. Proteinowy łosoś zanurzony w kremowym sosie czosnkowym, podkreślony świeżymi warzywami, tworzy harmonię, która jest niemalże nie do opisania. To idealne danie dla miłośników ryb i egzotycznych smaków, które bez wątpienia zachwyci wszystkich na rodzinnej kolacji lub spotkaniu ze znajomymi. Spróbuj łososia w sosie czosnkowym i poczuj różnicę.

Składniki:

  • 400 gram łososia (filet bez ości)
  • 200 gram młodych ziemniaków
  • 200 gram mascarpone
  • 200 gram brokułów
  • 2 buraczki
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami – jak zrobić?

  1. Filet łososia umyć, umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze, skropić sokiem z limonki.
  2. Obrać ziemniaki, pokroić, umyć, umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze. Brokuły umyć, podzielić na mniejsze cząstki, umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze.
  3. Rybę i ziemniaki gotować 20 minut. Brokuły gotować 10 minut.
  4. Buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę zmiksować, wymieszać wszystko z oliwą, solą, pieprzem.
  5. Serek mascarpone zmiksować z koperkiem i czosnkiem.
  6. Łososia podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym oraz ziemniakami, brokułami i surówką. Udekorować koperkiem.

Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami – dodatkowe informacje

Najlepiej jest użyć parowara,ale można też wykorzystać garnek do gotowania na parze.Młode ziemniaki wystarczy gotować 20 minut, stare 30 minut.Surowe jest zdrowe,więc surówkę z buraczków przygotowuję bez obróbki termicznej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym
Następny przepis: Łosoś w sosie teriyaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode