Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami
Zanurz swoje kubki smakowe w najpyszniejszej kompozycji smaków, próbując łososia w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami. Jest to radosna symfonia smaków, która ładuje kubki smakowe oznaką wyrafinowania. Ta potrawa, pochodząca z kuchni europejskiej, jest zaskakująco prosta do przygotowania. Proteinowy łosoś zanurzony w kremowym sosie czosnkowym, podkreślony świeżymi warzywami, tworzy harmonię, która jest niemalże nie do opisania. To idealne danie dla miłośników ryb i egzotycznych smaków, które bez wątpienia zachwyci wszystkich na rodzinnej kolacji lub spotkaniu ze znajomymi. Spróbuj łososia w sosie czosnkowym i poczuj różnicę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 gram łososia (filet bez ości)
- 200 gram młodych ziemniaków
- 200 gram mascarpone
- 200 gram brokułów
- 2 buraczki
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 2 łyżki posiekanego koperku
Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami – jak zrobić?
- Filet łososia umyć, umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze, skropić sokiem z limonki.
- Obrać ziemniaki, pokroić, umyć, umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze. Brokuły umyć, podzielić na mniejsze cząstki, umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze.
- Rybę i ziemniaki gotować 20 minut. Brokuły gotować 10 minut.
- Buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę zmiksować, wymieszać wszystko z oliwą, solą, pieprzem.
- Serek mascarpone zmiksować z koperkiem i czosnkiem.
- Łososia podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym oraz ziemniakami, brokułami i surówką. Udekorować koperkiem.
Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami – dodatkowe informacje
Najlepiej jest użyć parowara,ale można też wykorzystać garnek do gotowania na parze.Młode ziemniaki wystarczy gotować 20 minut, stare 30 minut.Surowe jest zdrowe,więc surówkę z buraczków przygotowuję bez obróbki termicznej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym
Następny przepis: Łosoś w sosie teriyaki