Łosoś w czosnku i masełku
Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na łososia pieczonego z czosnkiem. Ta zawsze popularna ryba to prawdziwe źródło wartości odżywczych i smaku. Używanie czosnku do marynaty dodaje jej intensywny smak, który idealnie komponuje się z delikatnym łososiem, dając niezapomniane doznania kulinarne. Dodatek masełka sprawia, że ryba jest soczysta i niesamowicie aromatyczna. Ten przepis na łososia z piekarnika z czosnkiem to znakomita propozycja na elegancki obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Jest łatwy do przygotowania i gwarantuje doskonały efekt. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu i odkrycia smaku pieczonego łososia w czosnku i masełku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1. filet z łososia (porcje)
- 2. masło
- 3. czosnek
- 4. sól
- 5. cytryna
- 6. jogurt 250 ml
- 7. 1,5 łyżeczki majonezu
- 8. szczypta cukru
- 9. świeży koperek
- 10. szczypta pieprzu
- 11. kilka kropli octu
- 12. bagietka lub ciabatta (preferuję zbożową)
- 13. pomidor
Łosoś w czosnku i masełku – jak zrobić?
- Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) skórą do dołu. Czosnek kroimy w dość grube plasterki. Układamy na łososiu. Całość solimy. Tak przygotowanego łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 do 200 stopni na 15 – 20 min. Co jaki czas należy sprawdzać stan pieczenia, ponieważ jeżeli będzie zbyt długo się piekł, zrobi się suchy. Pod koniec pieczenia, kładziemy na łososiu łyżkę masła (82% zawartości tłuszczu).
- Pieczywo:
- Ciabattę kroimy na pół. Obie połówki smarujemy masłem. Kładziemy masłem do dołu na suchą, rozgrzaną patelnię. Jak tylko się zarumieni, gorącą ciabattę trzemy obranym ząbkiem czosnku, nada to wyjątkowego smaku.
- Deep do pomidora:
- Pomidora kroimy w plasterki, kładziemy na talerzu. Jogurt na małym ogniu, łączymy z majonezem, solą, cukrem, pieprzem, koperkiem i kilkoma kroplami octu. Całość mieszamy, nie doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowanym sosem, polewamy pomidora. Smacznego !
Łosoś w czosnku i masełku – dodatkowe informacje
Przed jedzeniem łososia, należy zdjąć z niego czosnek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami
Następny przepis: Łosoś w panierce z płatków owsianych