Łosoś w czosnku i masełku

Łosoś w czosnku i masełku

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na łososia pieczonego z czosnkiem. Ta zawsze popularna ryba to prawdziwe źródło wartości odżywczych i smaku. Używanie czosnku do marynaty dodaje jej intensywny smak, który idealnie komponuje się z delikatnym łososiem, dając niezapomniane doznania kulinarne. Dodatek masełka sprawia, że ryba jest soczysta i niesamowicie aromatyczna. Ten przepis na łososia z piekarnika z czosnkiem to znakomita propozycja na elegancki obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Jest łatwy do przygotowania i gwarantuje doskonały efekt. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu i odkrycia smaku pieczonego łososia w czosnku i masełku.

Składniki:

  • 1. filet z łososia (porcje)
  • 2. masło
  • 3. czosnek
  • 4. sól
  • 5. cytryna
  • 6. jogurt 250 ml
  • 7. 1,5 łyżeczki majonezu
  • 8. szczypta cukru
  • 9. świeży koperek
  • 10. szczypta pieprzu
  • 11. kilka kropli octu
  • 12. bagietka lub ciabatta (preferuję zbożową)
  • 13. pomidor

Łosoś w czosnku i masełku – jak zrobić?

  1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) skórą do dołu. Czosnek kroimy w dość grube plasterki. Układamy na łososiu. Całość solimy. Tak przygotowanego łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 do 200 stopni na 15 – 20 min. Co jaki czas należy sprawdzać stan pieczenia, ponieważ jeżeli będzie zbyt długo się piekł, zrobi się suchy. Pod koniec pieczenia, kładziemy na łososiu łyżkę masła (82% zawartości tłuszczu).
  2. Pieczywo:
  3. Ciabattę kroimy na pół. Obie połówki smarujemy masłem. Kładziemy masłem do dołu na suchą, rozgrzaną patelnię. Jak tylko się zarumieni, gorącą ciabattę trzemy obranym ząbkiem czosnku, nada to wyjątkowego smaku.
  4. Deep do pomidora:
  5. Pomidora kroimy w plasterki, kładziemy na talerzu. Jogurt na małym ogniu, łączymy z majonezem, solą, cukrem, pieprzem, koperkiem i kilkoma kroplami octu. Całość mieszamy, nie doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowanym sosem, polewamy pomidora. Smacznego !

Łosoś w czosnku i masełku – dodatkowe informacje

Przed jedzeniem łososia, należy zdjąć z niego czosnek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami
Następny przepis: Łosoś w panierce z płatków owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode