Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)
Podsycająca i apetyczna, łopatka wieprzowa gotowana na parze to doskonały dodatek do kanapek, który wprowadzi niepowtarzalny smak do posiłku. Ten sposób gotowania zachowuje nie tylko aromat mięsa, ale również jego bogatstwo w witaminach i składnikach mineralnych. Istotą tego przepisu jest cierpliwość. Długie gotowanie na parze, powoduje, że mięso staje się delikatne, soczyste, a jego smak jest nieporównywalnie intensywny. Łopatka wieprzowa na parze to sposób przygotowania mięsa powszechny w azjatyckich kuchniach, teraz może on zagościć również na Twoim stole. Zapraszam do przygotowania łopatki wieprzowej na parze, przeznaczonej do kanapek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
- 10 dag soli
- cała główka czosnku
- 5 listków laurowych
- 6 kulek ziela angielskiego
- 4 kulki jałowca
- suszona kolendra
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- pół łyżeczki cukru
Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek) – jak zrobić?
- Do wystudzonej wody dajemy sól, cukier oraz wszystkie zioła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, również dodajemy do roztworu.
- W takiej wodzie moczymy mięso całą dobę. Na następny dzień, mięso po prostu gotujemy na parze przez około godzinę. Przepis ten powtórzę na święta 🙂
Łopatka wieprzowa gotowana na parze – dodatkowe informacje
Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łopatka duszona w tartych warzywach
Następny przepis: łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara