Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)

Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)

Podsycająca i apetyczna, łopatka wieprzowa gotowana na parze to doskonały dodatek do kanapek, który wprowadzi niepowtarzalny smak do posiłku. Ten sposób gotowania zachowuje nie tylko aromat mięsa, ale również jego bogatstwo w witaminach i składnikach mineralnych. Istotą tego przepisu jest cierpliwość. Długie gotowanie na parze, powoduje, że mięso staje się delikatne, soczyste, a jego smak jest nieporównywalnie intensywny. Łopatka wieprzowa na parze to sposób przygotowania mięsa powszechny w azjatyckich kuchniach, teraz może on zagościć również na Twoim stole. Zapraszam do przygotowania łopatki wieprzowej na parze, przeznaczonej do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 10 dag soli
  • cała główka czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 kulki jałowca
  • suszona kolendra
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • pół łyżeczki cukru

Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek) – jak zrobić?

  1. Do wystudzonej wody dajemy sól, cukier oraz wszystkie zioła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, również dodajemy do roztworu.
  2. W takiej wodzie moczymy mięso całą dobę. Na następny dzień, mięso po prostu gotujemy na parze przez około godzinę. Przepis ten powtórzę na święta 🙂

Łopatka wieprzowa gotowana na parze – dodatkowe informacje

Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łopatka duszona w tartych warzywach
Następny przepis: łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode