Łopatka duszona w tartych warzywach

Łopatka duszona w tartych warzywach

Delikatna i soczysta łopatka duszona w tartych warzywach to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni domowej. Ta prostota tego dania kryje w sobie wyjątkowe bogactwo smaków, które otwiera przed nami całą paletę możliwości kulinarnych. Pieczoł z łopatki jest niezwykle delikatny i kruchy, a warzywa dodają mu wyrazistości. Przepis, który dla Was przygotowałem, nie jest trudny, ale wymaga cierpliwości i czasu. Właśnie dlatego łopatka ta jest idealna na weekendowy obiad, kiedy możemy pozwolić sobie na dłuższe gotowanie. Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję smaku – łopatka duszona w tartych warzywach to danie, które z pewnością zachwyci niejednego smakosza.

Składniki:

  • 700g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 600g włoszczyzny (marchewka, por, seler, pietruszka)
  • 2 łyżki masła
  • Przyprawy do smaku (po 2 szczypty):
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól

Łopatka duszona w tartych warzywach – jak zrobić?

  1. Łopatkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia na oleju. Marchew, pietruszkę, por zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w plasterki. Włoszczyznę wraz z przyprawami lekko podsmażyć na maśle. Mięso i włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać 1,5 szkl wody (do ich zakrycia) i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Słowa kluczowe: łopatka duszona z warzywami

xxxx – dodatkowe informacje

Można użyć dowolnych przypraw. Wyśmienicie pasuje do ryżu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łopatka gotowana
Następny przepis: Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode