Lody Malaga (bez maszynki)

Lody Malaga (bez maszynki)

Witajcie, miłośnicy kuchni domowej i słodkich przysmaków. Ten niezwykły przepis na Lody Malaga bez użycia maszynki do lodów jest absolutnie niezastąpiony na letnie, upalne dni. Idealne dla miłośników klasycznego smaku malaga, nasze lody będą smakować wyjątkowo dzięki dodatkowi wina malaga, które możesz znaleźć w popularnych sklepach, takich jak Biedronka. Odkryj z nami jak zapomniane i tradycyjne smaki można z łatwością przenieść do własnej kuchni. Twórz z nami niesamowite, orzeźwiające desery, które przyniosą Ci ulgę w upale i pozwolą na chwilę słodkiej, zasłużonej przyjemności.

Składniki:

  • Śmietanka 30% – 200 ml
  • Mleko – 100 ml
  • Cukier puder – 20 g
  • Rodzynki – 70 g
  • Wino białe słodkie – 50 g
  • Czekolada (najlepiej deserowa) – 50 g

Lody malaga (bez maszynki) – jak zrobić?

  1. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki.
  2. Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć.
  3. Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy.
  4. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.

Lody Malaga (bez maszynki) – dodatkowe informacje

Zamiast wina można użyć też rumu lub dowolnego likieru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lody limonkowo-porzeczkowe na patyku
Następny przepis: Lody malinowe - trzyskładnikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode