Lody jabłkowe
Przepis na lody jabłkowe to doskonały sposób na zaspokojenie słodkiego zęba i orzeźwienie w gorące dni. Ten jednoserwowy przepis ma cudownie naturalny i soczysty smak, dzięki czemu jest doskonałym rozwiązaniem dla miłośników owocowych smaków. Co więcej, lody jabłkowe są doskonałą propozycją na zdrowszy deser, ponieważ jabłka to źródło wielu cennych składników odżywczych. To wyjątkowe połączenie jest nie tylko przepyszne, ale i niesamowicie proste do przygotowania. Przekształć swoje ulubione jabłka w słodki, elegancki i domowy deser!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 średnich papierówek
- 500ml śmietany 30% (zimnej)
- 250 g mascarpone(zimnego)
- cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
- 2 gałązki świeżej bazylii
- skórka otarta z cytryny
Lody jabłkowe – jak zrobić?
- Papierówki pozbawiamy gniazd i wraz ze skórką ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy posiekane listki bazylii, otartą skórkę z cytryny i cukier. Wszystko to przesmażamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masę jabłkową blendujemy na mus i chłodzimy w lodówce. W mikserze ucieramy serek mascarpone, dodajemy płynną śmietankę i mus jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bazę do lodów dobrze chłodzimy. Następnie przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją.
Lody jabłkowe – dodatkowe informacje
Zamiast bazylii możecie dodać miętę