Linguine z brązowymi pieczarkami

Linguine z brązowymi pieczarkami

Linguine z brązowymi pieczarkami to danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Subtelne nuty grzybowe pieczarek nie tylko dodają głębi smaku, ale też wprowadzają element luksusu do codziennego obiadu. Brązowe pieczarki są prawdziwym skarbem skrywającym mnóstwo wartości odżywczych. Są nie tylko niskokaloryczne, ale także dostarczają organizmowi białka, witamin i minerałów. Ta przyjemnie rozgrzewająca potrawa to doskonałe połączenie delikatnej pasty linguine z intensywnie smakującymi pieczarkami. Proste i szybkie do przygotowania danie z pewnością zasłuży na miano ulubionego w twojej kuchni.

Składniki:

  • 250 g świeżego makaronu linguine
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 szt. cebuli
  • świeże oregano – do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól – do smaku
  • pieprz świeżo mielony – do smaku
  • DO PODANIA:
  • starty parmezan
  • świeże listki oregano

Linguine z brązowymi pieczarkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Obraną ze skórki, umytą i posiekaną cebulę lekko podsmażam na łyżce oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie odgarniam ją na brzeg patelni i dodaję oczyszczone, opłukane i pokrojone pieczarki. Smażę na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. U mnie nie trwało to długo, ale jeśli pieczarki puszczą dużo soku, to smażymy dłużej, aż się on nieco zredukuje.
  2. Następnie dodaję łyżkę masła, sól, pieprz, mieszam i smażę jeszcze minutę. Wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, dodaję listki świeżego oregano, mieszam i ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  3. Świeży makaron linguine gotuję w dużej ilości osolonej wody. Gotowy, odcedzam i przekładam do rondla z sosem. Mieszam i podaję posypany listkami świeżego oregano i tartym parmezanem.

Słowa kluczowe: pieczarka brązowa przepisy, pieczarki brunatne przepisy, brązowe pieczarki przepis, brązowe pieczarki przepisy

xxxx – dodatkowe informacje

Po przygotowaniu linguine z brązowymi pieczarkami, warto pamiętać o kilku praktycznych poradach. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać do niego 1 lub 2 łyżki wody, w której wcześniej gotował się makaron.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Limoncello kremowe - crema di limoncello
Następny przepis: LINY DUSZONE Z LEŚNYMI GRZYBAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode