Limoncello kremowe – crema di limoncello
Limoncello, tradycyjny włoski likier cytrynowy, zyskał sobie ogromną popularność na całym świecie. Jego kremowa wersja „crema di limoncello” to zdecydowanie wyższy poziom smakowy. Odpowiednio zbalansowana słodko-kwasowa kompozycja, w połączeniu z gęstą, kremową konsystencją, sprawia, że nasze zmysły przenoszą się z dala od codzienności prosto do słonecznej Italii. Dzięki cytrynówce z thermomixa, której przepis dzielimy się w tym artykule, możliwość przyrządzenia tego kultowego likieru z mlekiem, pozostaje w zasięgu każdego, kto szuka niebanalnej propozycji na domowy napój. Chłodzenie i kremowość limoncello sprawia, że jest to doskonały sposób na orzeźwiające ukojenie w letnie dni.
admin
Składniki:
- wódka – 500 ml
- cukier drobny – 2/3 szkl.
- cytryny – 4-5 dużych
- śmietanka – 1 szkl.
- mleko skondensowane niesłodzone – 1 puszka
- cukier waniliowy – do smaku
Limoncello kremowe – crema di limoncello – jak zrobić?
-
Cytryny wyszorować, wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy w ciągu kilku godzin.
Owoce osuszyć i cieniutko ściąć żółtą skórkę.
Do słoika lub butelki z szeroką szyjką włożyć pokrojone skórki i zalać wódką. Odstawić do lodówki na 10-14 dni. Po tym czasie odcedzić macerat do dużego suchego słoika.
Śmietankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym – wymieszać i ostudzić.
Chłodną przelać do słoika lub dużej butelki – pojemność trochę ponad litr.
Dolać macerat cytrynowy i szybko wymieszać.
Dopełnić mlekiem zagęszczonym i rozlać do mniejszych butelek.
Przechowywać w lodówce.
Limoncello kremowe – crema di limoncello – dodatkowe informacje
Kto lubi bardzo słodkie nalewki może użyć mleka skondensowanego słodzonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lilie z masy cukrowej
Następny przepis: Linguine z brązowymi pieczarkami