Likier kukułka

Likier kukułka

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej receptury na niepowtarzalny likier kukułka. To doskonały, a jednocześnie prosty sposób na stworzenie domowego trunku, którym zaskoczycie gości podczas specjalnych okazji. Nie jest to propozycja jedynie dla doświadczonych amatorów kuchni – choć wytworny, likier kukułka jest łatwy do przygotowania, a proces ten dostarczy wiele radości i satysfakcji. Odkrycie pełni smaku likieru z kukułek to prawdziwa przygoda kulinarna, podczas której nauczycie się cierpliwości i docenicie wartość rzeczy, które robicie samodzielnie. Ten niezwykły likier kukułkowy to przepis, który z pewnością warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 300 g cukierków kukułek
  • 250 ml dobrej jakości wódki

Likier kukułka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Mleko z krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.

Porady – Dodatkowe informacje

Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki. Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru. Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków. Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć. Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Likier Malibu
Następny przepis: Likier malinowy na zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode