letni bigos z młodej kapusty
Letni bigos z młodej kapusty to propozycja na lekki obiad lub kolację o wyrazistym smaku, idealny na ciepłe, letnie dni. Przepis, który pokochają miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni, ale szukający nowych smaków. Młoda kapusta, z kiszoną kapustą, kolorowymi paprykami i soczystymi pomidorami tworzą wyjątkową kompozycję smaków. Letni bigos to nie tylko wyśmienity pomysł na zdrowej, sezonowej potrawy, ale też alternatywa dla klasycznego, ciężkiego bigosu. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pełen wspomnień o letnich obiadach „pod chmurką”.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 główki świeżej kapusty
- kilka plastrów dowolnej wędliny
- oliwa
- kilka pieczarek
- po pół pęczka koperku i szczypiorku
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- łyżka mąki
Letni bigos z młodej kapusty – jak zrobić?
- Kapustę myjemy i szatkujemy, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Pokrojoną w pół plastry cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej łyżkę mąki i odrobinę wody, robiąc zasmażkę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej podsmażone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę wędlinę, zasmażkę z cebulą oraz posiekany szczypiorek i koperek, całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem
letni bigos z młodej kapusty – dodatkowe informacje
Do bigosu możemy dodać obranego ze skórki pomidora, będzie równie pyszny
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Letni deser
Następny przepis: Letnia fit sałatka z kurczakiem