letni bigos z młodej kapusty

letni bigos z młodej kapusty

Letni bigos z młodej kapusty to propozycja na lekki obiad lub kolację o wyrazistym smaku, idealny na ciepłe, letnie dni. Przepis, który pokochają miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni, ale szukający nowych smaków. Młoda kapusta, z kiszoną kapustą, kolorowymi paprykami i soczystymi pomidorami tworzą wyjątkową kompozycję smaków. Letni bigos to nie tylko wyśmienity pomysł na zdrowej, sezonowej potrawy, ale też alternatywa dla klasycznego, ciężkiego bigosu. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pełen wspomnień o letnich obiadach „pod chmurką”.

Składniki:

  • 0,5 główki świeżej kapusty
  • kilka plastrów dowolnej wędliny
  • oliwa
  • kilka pieczarek
  • po pół pęczka koperku i szczypiorku
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki

Letni bigos z młodej kapusty – jak zrobić?

  1. Kapustę myjemy i szatkujemy, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Pokrojoną w pół plastry cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej łyżkę mąki i odrobinę wody, robiąc zasmażkę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej podsmażone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę wędlinę, zasmażkę z cebulą oraz posiekany szczypiorek i koperek, całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem

letni bigos z młodej kapusty – dodatkowe informacje

Do bigosu możemy dodać obranego ze skórki pomidora, będzie równie pyszny


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Letni deser
Następny przepis: Letnia fit sałatka z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode