Leniwe na slodko z sosem śliwkowym
Kuszący aromat dojrzewających śliwek i nostalgicznego domowego ciasta. Przywołuje to na myśl beztroskie, leniwe niedziele w kuchni, które można dodatkowo umilić delikatnym smakiem leniwych. Postanowiliśmy połączyć te dwa elementy – jesienne owoce i tradycyjny polski przysmak – w jednym przepisie. Niebanalne połączenie delikatnych leniwych, które z powodzeniem zastąpią standardowy deser i wyjątkowo aromatycznego, domowego sosu ze śliwek. To doskonała propozycja dla tych, którzy pragną połączyć tradycyjne smaki z nowoczesną nutą. Ten przepis na leniwe na słodko z sosem śliwkowym to kwintesencja smaku jesieni w jednym daniu.
admin
Składniki:
- 200g serka homogenizowanego
- 1 jajko
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duży cukier waniliowy (32g)
- Sos:
- 150g węgierek
- 1 łyżka miodu
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Leniwe na słodko z sosem śliwkowym – jak zrobić?
- Podane składniki zagniatamy. Formujemy wałek i kroimy na ukośne kawałki. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 min od wypłynięcia.
- Śliwki myjemy, usuwamy ogonki i pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, na dno którego wlewamy odrobinę wody. Dodajemy miód oraz cynamon. Gotujemy na małym ogniu aż śliwki zmiękną (ok. 15 min).
- Kluski serwujemy z sosem.
Leniwe na słodko z sosem śliwkowym – dodatkowe informacje
Możesz również użyć mrożonych śliwek, przy czym należy je wcześniej rozmrozić lub wykorzystać śliwki z kompotu, które gotujemy wtedy tylko kilka minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leniwce nie tylko dla leniwych
Następny przepis: Leniwe z masłem i cynamonem