Leniwe z masłem i cynamonem

Leniwe z masłem i cynamonem

Przepis na leniwe z masłem i cynamonem to prawdziwa kulinarna uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wyjątkowa kompozycja smaków, gdzie subtelność białego sera spotyka się z goryczkowym aromatem cynamonu, tworzy danie idealne na każdą porę roku. To prosta i szybka do zrobienia potrawa, która dostarcza mnóstwo energii. Leniwe to rodzaj klusek, które mieszkańcy różnych regionów Polski przyrządzają na wiele sposobów. W tym przepisie proponujemy wersję leniwych z wzbogacającym smak stopionym masłem i szczyptą cynamonu. Jest to danie zarówno do podania na ciepło, jak i na zimno. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • twaróg półtłusty 500 g
  • jajka 2
  • mąka około 3/4 szkl + do podsypania
  • sól 1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 – 3 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • masło do polania
  • cynamon
  • cukier

Leniwe z masłem i cynamonem – jak zrobić?

  1. Twaróg przeciskamy przez praskę.
  2. Do przeciśniętego twarogu dodajemy jajka, sól, mąkę oraz cukier waniliowy do smaku.
  3. Zagniatamy ciasto, podsypujemy delikatnie mąką.
  4. Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.
  5. Zagotowujemy wodę z solą.
  6. Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Po 2 – 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.
  7. Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.

Słowa kluczowe:
pierogi leniwe z cynamonem, leniwe z cynamonem, kluski leniwe z cynamonem

Leniwe z masłem i cynamonem – dodatkowe informacje

Ser można zmielić maszynką do mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leniwe na slodko z sosem śliwkowym
Następny przepis: Leniwe pierożki dla zapracowanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode