Lemon Meringue Pie
Lemon Meringue Pie to pyszny deser, który uwodzi swoją słodyczą, lekką nutką kwasu od cytryn i delikatnością bezy. Meringue Lemon Pie jest jednym z tych deserów, które robi się na specjalne okazje, ale bez wątpienia warto po niego sięgać również „bez powodu”. Ten przepis na Lemon Pie jest doskonały – dokładny i łatwy do zrozumienia, a efekt końcowy? Pyszna, rozpływająca się w ustach tarta z delikatną pianką bezową na wierzchu, której nie da się zapomnieć. Czy więc szukasz pomysłu na orzeźwiający deser na upalne dni, czy po prostu chcesz zaskoczyć swoich bliskich – Lemon Meringue Pie to strzał w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- NA TARTĘ:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko (białko zachować do bezy)
- MASA CYTRYNOWA:
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 – 3 cytryn
- 100 ml wody
- 85 g masła, pokrojonego w kawałki
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- 1 jajko
- BEZA:
- 4 białka, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lemon meringue pie – jak zrobić?
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- TARTA:
Wszystkie składniki zagnieć ręcznie. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wysmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż równomiernie do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia ciasta (ok. 25 minut). Odstaw do ostygnięcia. - MASA CYTRYNOWA:
W garnuszku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryn i wodę. Zagotuj, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, do jego roztopienia. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Garnek znowu postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Wtedy natychmiast zdejmij z palnika. Ciepłą masę wylej na ostudzony spód. Wystudź przed nałożeniem bezy. - BEZA:
Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawaj cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce – to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, ubij.
Bezę wykładaj na całkowicie zimną masę cytrynową. - Całość wstaw do piekarnika i piecz dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Odstaw na 2 godziny przed krojeniem.
Smacznego!
Lemon Meringue Pie – dodatkowe informacje
Kluczem do udanej bezy jest użycie białego utrzymywanych w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Muszą też być idealnie oddzielone od żółtek, aby ubiły się na sztywną masę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lemon curd, czyli krem cytrynowy
Następny przepis: Lemon curd czyli krem cytrynowy