Lemon curd, czyli krem cytrynowy
Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe z przepisem na Lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ten aromatyczny krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju deserów – od sernika przez mazurek, aż do tarty. Wzbogaca on smak każdego ciasta, dodając mu wyrazistości i lekkości. Lemon curd to po prostu sama esencja cytrynowego smaku. Dzięki naszemu przepisowi, możesz go przygotować samodzielnie w swojej kuchni i cieszyć się niebywałym smakiem, który wniesie do twoich potraw. To idealny sposób na twórcze wykorzystanie cytryn i przekształcenie ich w prawdziwy kulinarny majstersztyk.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 szklanki soku z cytryn (około 4 sztuki)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka rozmieszane trzepaczką lub widelcem
- 5 łyżek masła
Lemon curd, czyli krem cytrynowy – jak zrobić?
- Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem, cały czas mieszać, aż doprowadzimy do zagotowania.
- Trzymać na małym ogniu 5 minut cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia, krem powinien jeszcze zgęstnieć. Najlepiej umieścić go w małym słoiczku po dżemie. Gotowy lemon curd przechowujemy w lodówce.
Słowa kluczowe: sernik cytrynowy kwestia smaku, sos waniliowy kwestia smaku, mazurek cytrynowy kwestia smaku, lemon curd kwestia smaku, tarta cytrynowa kwestia smaku
Lemon curd – dodatkowe informacje
Gdy krem cytrynowy będzie za kwaśny, możemy dodać więcej cukru, możemy również użyć cukru pudru, jest to kwestia smaku.