Lekkie placuszki na serku
Lekkie placuszki na serku, to doskonałe propozycja zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser po obiedzie. Są bardzo proste do zrobienia, a do ich przygotowania potrzeba tylko kilku podstawowych składników, które są łatwo dostępne w każdej kuchni. Sekretem tych puszystych, lekko wilgotnych placuszków jest zastosowanie serka homogenizowanego naturalnego, który dodaje im subtelnego, kremowego smaku. Gdy zobaczycie pierwsze bąbelki na powierzchni placuszka, to jest znak, że jest idealnie upieczony. Są doskonałe do podania z ulubionymi dodatkami: dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Zakochajcie się w tych lekkich placuszkach!
admin
Składniki:
- 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko (białko i żółtko osobno)
- 1 łyżka otrębów (u mnie miks)
- 50 ml mleka
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lekkie placuszki na serku – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Białko ubijamy ze szczyptą soli mikserem na prawie sztywno.
- W miseczce mieszamy żółtko, serek homogenizowany i mleko.
- Dosypujemy mąkę, otręby, słodzik i proszek do pieczenia.
- Mieszamy całość łyżką, dodajemy pianę z białek i łączymy delikatnie.
- Smażymy placuszki na patelni, zwilżonej niewielką ilością oleju rzepakowego.
Słowa kluczowe: placuszki z serka homogenizowanego naturalnego
Lekkie placuszki na serku – dodatkowe informacje
Serek musi być gęsty – można również użyć serka ricotta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: LEKKIE CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA
Następny przepis: Lekkie ciasto z owocami