Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem
Wiosna to idealna pora na lekkie, zdrowe obiady pełne świeżych warzyw. Ten przepis na lekki wiosenny obiad z patelni z bobem jest ciekawym pomysłem na smaczny posiłek, który zaspokoi twoje kubki smakowe, a jednocześnie dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Bob swoim niepowtarzalnym smakiem rozświetla nie tylko stoły, ale i dusze tęskniące za wiosenną aurą. Przepis ten jest szalenie prosty, jakby stworzony dla tych, którzy mają ochotę na coś szybkiego i wartościowego, ale jednocześnie chcą odpocząć od ciężkich zimowych dań. To prawdziwa uczta dla zmysłów, wpisująca się w wiosenną atmosferę pełną życia i odświeżających kulinarnych inspiracji.
admin
Składniki:
- Surowe lub ugotowane wcześniej młode ziemniaki – tyle ile zjecie
- Bób – około 30 dag (chyba, że chcecie więcej)
- Cebulka
- 3 ząbki czosnku
- Posiekany świeży koperek
- Oliwa/olej
- Sól, pieprz, czosnek suszony
Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem – jak zrobić?
- Jeśli mamy surowe ziemniaki obieramy je i gotujemy na lekko twardo, tak, żeby nie rozpadły się na patelni. Gotujemy również bób. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni lekko zwilżonej oliwą. Gdy zmięknie i lekko się zezłoci dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażamy, aby nie stał się gorzki.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dolewamy odrobinę oliwy na patelnię i przerzucamy ziemniaki, smażymy do lekkiego zrumienienia. Obieramy bób ze skórek i dorzucamy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zwiększamy ogień, żeby wszystko ładnie się zrumieniło.
- Zostaje tylko zdjąć patelnię z ognia, posypać pachnącym koperkiem i zajadać 🙂
Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem – dodatkowe informacje
Do dania można dodać pokrojony i podsmażony boczek, jajka i ser – na pewno zyska na wartości! 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki tort truskawkowy bez pieczenia
Następny przepis: LEKKIE CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA