Lekki obiad- tortilla z warzywami
Poszukujesz inspiracji na lekki obiad z warzywami? Ta tortilla warzywna jest idealnym rozwiązaniem. Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie pełna kolorów i smaków, jest świetnym pomysłem na zdrowy i w pełni wegetariański posiłek. Bez względu na to, czy jesteś na diecie, czy po prostu cenisz sobie zdrowe jedzenie, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. Zakochaj się w intensywnym smaku świeżych warzyw zawiniętych w chrupiącą tortillę. Pyszna tortilla z warzywami to propozycja na obiad, która nie tylko syci, ale i dostarcza organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 placków tortilli
- 6 plastrów szynki
- opcjonalnie 12,5 dag mozzarelli
- 1 pomidor
- 1 cukinia
- 6 rzodkiewek
- mix sałat
- 1 papryka czerwona
- szczypiorek
- majonez delikatny
- sól
- pieprz
Lekki obiad- tortilla z warzywami – jak zrobić?
- Warzywa dokładnie płuczemy. Usuwamy końcówki cukinii i kroimy ją w 0,5 cm plastry. Grillujemy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni lub tradycyjnym grillu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, pomidory w półplastry, a szczypiorek drobno siekamy. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i białe skórki. Kroimy miąższ w cienkie plasterki.
- Placki tortilli smarujemy majonezem delikatnym. Na 2/3 wysokości każdego placka układamy po plasterku szynki, kilka plastrów pomidora i rzodkiewki, paseczki papryki oraz opcjonalnie pokrojoną w plastry lub startą na grubych oczkach mozzarellę. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy szczypiorkiem. Zaginamy mniej więcej 3-4 cm spód każdego placka tortilli i zwijamy boki do środka. Podajemy od razu po przygotowaniu. Aby placki lepiej się trzymały, możecie je „związać” szczypiorkiem.
porady – dodatkowe informacje
Zamiast delikatnego majonezu, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, można użyć jogurtu naturalnego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki kurczak z warzywami
Następny przepis: Lekki puszysty sernik z wiaderka