Lekki morszczuk pod warzywami
Czy jesteś fanem zdrowej, ale jednocześnie smacznej kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest dla ciebie. Chodzi o lekkiego morszczuka pod warzywami, danie proste, ale o wyrafinowanym smaku. Idealne na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi. Używamy do niego tylko świeżych składników, które dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. To połączenie delikatnej ryby z soczystymi warzywami to prawdziwa poezja smaku. Podany pieczony, morszczuk zyskuje chrupkość, a zarazem zachowuje swoją delikatność. Warzywa dodają kolorytu i sprawiają, że danie staje się bardziej atrakcyjne oraz pełne różnorodnych smaków. Morszczuk pod warzywami to prawdziwa feeria dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 filety z dorsza (lub innej białej ryby)
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia marchewka ok. 120g
- 1 korzeń pietruszki ok 100g
- kawałek selera korzeniowego ok. 100g
- ok 10cm białej części pora ok 70g
- 1 puszka pomidorów
- pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
- 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Lekki morszczuk pod warzywami – jak zrobić?
- Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
- Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz przez 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć. Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
- Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
- Wyjmij podpieczoną rybę i ułóż na niej po porcji warzyw. Przykryj folią aluminiową i dopiecz przez kolejne 15 minut.
Lekki morszczuk pod warzywami – dodatkowe informacje
Rybę możesz też ugotować na parze.
Podawaj z surówką.