Lekki morszczuk pod warzywami

Lekki morszczuk pod warzywami

Czy jesteś fanem zdrowej, ale jednocześnie smacznej kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest dla ciebie. Chodzi o lekkiego morszczuka pod warzywami, danie proste, ale o wyrafinowanym smaku. Idealne na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi. Używamy do niego tylko świeżych składników, które dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. To połączenie delikatnej ryby z soczystymi warzywami to prawdziwa poezja smaku. Podany pieczony, morszczuk zyskuje chrupkość, a zarazem zachowuje swoją delikatność. Warzywa dodają kolorytu i sprawiają, że danie staje się bardziej atrakcyjne oraz pełne różnorodnych smaków. Morszczuk pod warzywami to prawdziwa feeria dla podniebienia.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia marchewka ok. 120g
  • 1 korzeń pietruszki ok 100g
  • kawałek selera korzeniowego ok. 100g
  • ok 10cm białej części pora ok 70g
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
  • 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Lekki morszczuk pod warzywami – jak zrobić?

  1. Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
  2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
  3. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz przez 10 minut.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć. Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
  5. Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
  6. Wyjmij podpieczoną rybę i ułóż na niej po porcji warzyw. Przykryj folią aluminiową i dopiecz przez kolejne 15 minut.

Lekki morszczuk pod warzywami – dodatkowe informacje

Rybę możesz też ugotować na parze.

Podawaj z surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekki lunch
Następny przepis: Lekki suflet czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode