Lekki kurczak z warzywami
Lekki kurczak z warzywami to doskonały pomysł na zdrowy i smaczny obiad. To wyjątkowo uniwersalne danie, które możemy przygotować z dowolnymi warzywami, które aktualnie mamy pod ręką. Delikatne mięso kurczaka idealnie komponuje się z różnorodnością warzyw, tworząc niepowtarzalną kompozycję smaków. Poszczególne składniki nie tylko efektownie wyglądają na talerzu, ale przede wszystkim są pełne witamin i minerałów. Jeżeli szukasz lekkiego dania z kurczaka, idealnego na ciepłe, letnie dni, ten przepis na pewno spełni Twoje oczekiwania. W dodatku przygotowanie jest szybkie i proste, co pozwoli Ci na czerpanie przyjemności z gotowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
-
Podwójna pierś z kurczaka
-
Mix sałat
-
Warzywa wedle uznania (pomidor, ogórek, papryka)
-
Przyprawa ziołowa do kurczaka, bazylia, oregano, pieprz, sól
-
Oliwa
Lekki kurczak z warzywami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pierś myjemy, osuszamy. Delikatnie tłuczemy. Wcieramy w nią przyprawę ziołową do kurczaka, bazylię, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy mix sałat, łyżę oliwy, pieprz, sól, bazylię i oregano. Mieszamy dokładnie.
- Kurczaka smażymy na łyżce oliwy.
xxxx – dodatkowe informacje
Do sałaty można dodać inne warzywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki krupnik
Następny przepis: Lekki obiad- tortilla z warzywami