Lekki biszkopt z masą truskawkową

Lekki biszkopt z masą truskawkową

„Lekki biszkopt z masą truskawkową” to swego rodzaju arcydzieło sezonowych deserów. To doskonała propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem świeżych, soczystych truskawek w wyjątkowo subtelnym wydaniu. Ta słodka, lekka oraz aromatyczna potrawa jest nie tylko smaczna, ale i atrakcyjna wizualnie – będzie z pewnością eleganckim zakończeniem każdego posiłku. Zrównoważona słodycz biszkoptu wraz z kremową, truskawkową masą to połączenie, które zachwyca najbardziej wymagających smakoszy. Idealny na specjalne okazje, ale równie dobrze nadaje się na codzienny deser. Ten lekki biszkopt z pewnością oczaruje Cię swoim smakiem.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Masa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szklanki cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • Śnieżka
  • Ponadto:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Lekki biszkopt z masą truskawkową – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 2 części.
  2. 2.
    Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Budynie rozrobić w 0,5 szkl wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Przestudzić.
  3. 3.
    Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką. Wstawić do lodówki aby lekko stężała.
  4. 4.
    Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.

Lekki biszkopt z masą truskawkową – dodatkowe informacje

Przełożenie:
Biszkopt – masa truskawkowa – biszkopt – masa śmietanowa – truskawki – galaretki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: lekki deser jabłkowy
Następny przepis: Lekki deser truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode