Leczo z młodej cukinii
Leczo z młodej cukinii to danie, które nie tylko zdobi stoły w samym sercu sezonu letniego, ale przynosi także ulgę w upalne dni. Znakomite smaki i aromaty mieszają się ze sobą, tworząc prawdziwe symfonie kulinarnych doznań. Młoda cukinia dodaje temu daniu świeżości i delikatności, natomiast pozostałe składniki dopełniają całości, nadając potrawie charakterystycznego smaku. Jest to idealne danie dla miłośników warzywnych przysmaków. Leczo z młodej cukinii można podawać jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięs czy ryb. Wprost idealne na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 małe młode cukinie
- Papryka czerwona, zielona i żółta
- 3 pomidory
- 3-4 cebule
- 3 kiełbaski śląskie
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Leczo z młodej cukinii – jak zrobić?
- Kiełbaski pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju w dużym garnku. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w dużą kostkę i jak już kiełbasa się zarumieni to wrzucić do tego pokrojoną paprykę i cebulę. Podsmażyć ok.15 min.
- Pokroić w grubą kostkę pomidora i dorzucić do garnka na kolejne 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Na koniec pokroić w dużą kostkę młodą cukinie (ze skórką) i poddusić jeszcze ok 10 min.
SMACZNEGO
Porady – dodatkowe informacje
Leczo z młodej cukinii można podawać z ulubionym pieczywem albo ryżem – białym lub bardziej dietetycznym brązowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ
Następny przepis: Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę