LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ
Zapraszam na podróż kulinarną do serca Węgier, odkryjmy razem skarby tamtejszej kuchni. Dziś zasmakujemy w tradycyjnym danie – Leczo z kurczakiem i cukinią. To aromatyczna i sycąca potrawa, której bazę stanowi paprykowy sos z dodatkiem pomidorów. Główną rolę w tym przepisie odgrywają kurczak i cukinia – połączenie klasycznych składników lecza z nutą nowoczesności. Wyraziste smaki, zachwycająca barwa i niepowtarzalny aromat sprawiają, że danie to jest wprost idealne na rodzinny obiad czy kolację. Niech smaki Lecza z cukinią i kurczakiem przeniosą Was w najdalsze zakątki tradycyjnej, węgierskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 cebule
- ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie cukinie
- 3 filety z kurczaka (ok. 515g)
- 4 łyżki oleju Kujawski
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki tymianku
- 1½ łyżeczki oregano
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ szkl wody
Leczo z cukinią i kurczakiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek zmiażdż i posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój w większą kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Filety z kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i usuń zanieczyszczenia. Pokrój w wąskie paski.
-
Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, następnie dodaj mięso oraz przyprawy. Smaż aż zmieni kolor na biały. Dodaj czosnek, pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok 15 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcesz, w trakcie możesz dodać ½ szkl. wody. W ten sposób zyskasz więcej sosu.
Smacznego!
LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ – dodatkowe informacje
Zamiast kurczaka możesz użyć ulubionej kiełbasy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami
Następny przepis: Leczo z młodej cukinii