LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Zapraszam na podróż kulinarną do serca Węgier, odkryjmy razem skarby tamtejszej kuchni. Dziś zasmakujemy w tradycyjnym danie – Leczo z kurczakiem i cukinią. To aromatyczna i sycąca potrawa, której bazę stanowi paprykowy sos z dodatkiem pomidorów. Główną rolę w tym przepisie odgrywają kurczak i cukinia – połączenie klasycznych składników lecza z nutą nowoczesności. Wyraziste smaki, zachwycająca barwa i niepowtarzalny aromat sprawiają, że danie to jest wprost idealne na rodzinny obiad czy kolację. Niech smaki Lecza z cukinią i kurczakiem przeniosą Was w najdalsze zakątki tradycyjnej, węgierskiej kuchni.

Składniki:

  • 2 cebule
  • ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cukinie
  • 3 filety z kurczaka (ok. 515g)
  • 4 łyżki oleju Kujawski
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1½ łyżeczki oregano
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szkl wody

Leczo z cukinią i kurczakiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek zmiażdż i posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój w większą kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Filety z kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i usuń zanieczyszczenia. Pokrój w wąskie paski.
  2. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, następnie dodaj mięso oraz przyprawy. Smaż aż zmieni kolor na biały. Dodaj czosnek, pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok 15 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcesz, w trakcie możesz dodać ½ szkl. wody. W ten sposób zyskasz więcej sosu.

    Smacznego!

LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ – dodatkowe informacje

Zamiast kurczaka możesz użyć ulubionej kiełbasy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami
Następny przepis: Leczo z młodej cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode