Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami

Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami

Oto pyszny, pełen smaku przepis na leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami. Leczo to popularne danie węgierskie, które stało się chętnie przygotowywanym posiłkiem w wielu polskich domach. Nasza wersja tego przepisu to wyjątkowe połączenie delikatnego kabaczka, soczystej papryki i aromatycznych pieczarek. To doskonałe, kolorowe danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jeżeli masz kabaczki do wykorzystania, ten przepis na leczo z kabaczkiem to doskonały sposób na ich spożycie. Przygotuj się na podróż kulinarną, której nie zapomnisz.

Składniki:

  • 300 g wysokiej jakości kiełbasy
  • 1 średniej wielkości kabaczek (waga przed obraniem prawie 2 kg)
  • 1 cebula
  • 3 kolorowe papryki
  • 250 g pieczarek
  • 800 g pomidorów
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, mielony kmin rzymski, mielona papryka ostra

Przepis na leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Łódki pokrój w podłużne ok. 1 cm słupy a te w 1 cm kwadraty.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w 1 cm paski a te w kwadraty.
  3. Kiełbasę pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj w kostkę. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż aż zacznie lekko brązowieć, dorzuć cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę, pieczarki i pomidory. Duś całość na wolnym ogniu, aż papryka zacznie lekko miękknąć.
  4. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).
  5. Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki.

Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami – dodatkowe informacje

Leczo nadaje się do mrożenia. Najwygodniej włożyć je do pudełka ze szczelną pokrywą i tak zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Następny przepis: LECZO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode