LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Czy poszukujesz niebanalnego przepisu, który doda odrobinę pikanterii do Twojego jadłospisu? Leczo z fasolką szparagową może stać się Twoim nowym ulubieńcem! Ta danie to połączenie klasycznego leczo z dodatkiem delikatnej fasolki szparagowej. Gotowanie z użyciem Thermomixa sprawi, że przygotowanie tej potrawy stanie się prawdziwą przyjemnością. Leczo z fasolką szparagową to propozycja idealna nie tylko dla miłośników kuchni węgierskiej, ale dla każdego, kto ceni sobie połączenie większej ilości warzyw w jednym daniu. Spróbuj, a na pewno poszerzysz swoje kulinarne horyzonty!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma fasolki szparagowej
- 4 żółte papryki
- 4 średnie cebule
- 1/2 średniej cukinii
- 5 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 70 dekagramów cienkiej kiełbasy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pieprz, przyprawa uniwersalna
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- olej do smażenia
Leczo z fasolką szparagową – jak zrobić?
-
1.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie -
2.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do zimnej wody i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szatkujemy. -
3.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z papryką.
Dodajemy cukinię, pomidory, czosnek, przyprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię i dalej dusimy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obieramy kiełbasę ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Następnie przekładamy do rondla z warzywami. Dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną fasolkę.
Dusimy jeszcze 5 minut. -
4.
Podajemy z ryżem, lub makaronem jako danie obiadowe.
LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – dodatkowe informacje
Leczo z fasolką szparagową przygotowane w Thermomixie można podać z pieczywem jako przystawkę lub gorącą kolację.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo z cukinią i wołowiną
Następny przepis: Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami