LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Czy poszukujesz niebanalnego przepisu, który doda odrobinę pikanterii do Twojego jadłospisu? Leczo z fasolką szparagową może stać się Twoim nowym ulubieńcem! Ta danie to połączenie klasycznego leczo z dodatkiem delikatnej fasolki szparagowej. Gotowanie z użyciem Thermomixa sprawi, że przygotowanie tej potrawy stanie się prawdziwą przyjemnością. Leczo z fasolką szparagową to propozycja idealna nie tylko dla miłośników kuchni węgierskiej, ale dla każdego, kto ceni sobie połączenie większej ilości warzyw w jednym daniu. Spróbuj, a na pewno poszerzysz swoje kulinarne horyzonty!

Składniki:

  • 1/2 kilograma fasolki szparagowej
  • 4 żółte papryki
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 średniej cukinii
  • 5 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 dekagramów cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz, przyprawa uniwersalna
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • olej do smażenia

Leczo z fasolką szparagową – jak zrobić?

  • 1.
    Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • 2.
    Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki.
    Cebulę obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
    Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do zimnej wody i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szatkujemy.
  • 3.
    W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z papryką.
    Dodajemy cukinię, pomidory, czosnek, przyprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię i dalej dusimy.
    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obieramy kiełbasę ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Następnie przekładamy do rondla z warzywami. Dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną fasolkę.
    Dusimy jeszcze 5 minut.
  • 4.
    Podajemy z ryżem, lub makaronem jako danie obiadowe.

LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – dodatkowe informacje

Leczo z fasolką szparagową przygotowane w Thermomixie można podać z pieczywem jako przystawkę lub gorącą kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo z cukinią i wołowiną
Następny przepis: Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode