LECZO Z CUKINII

LECZO Z CUKINII

Spróbujcie czegoś innego i wyjątkowego – przepisu na Leczo z cukinii. Ten smaczny i satysfakcjonujący gulasz jest doskonałym sposobem na wykorzystanie świeżej cukinii, jednej z najpopularniejszych letnich warzyw. Leczo z cukinii to prosta, ale smaczna potrawa, którą możemy podać jako główne danie albo jako dodatek do mięsa. Przygotowanie leczo z cukinii nie wymaga zbyt wiele czasu ani składników, a jednak rezultat jest zaskakująco pyszny. To idealna propozycja na lekki, ale syty obiad, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Na 6-8 porcji:
  • 1 kg młodej cukinii
  • 60-70 dag dobrej gatunkowo kiełbasy (np. śląska, podlaska)
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Leczo z cukinii – jak zrobić?

  1. Potrawę przygotowujemy w jednym sporym garnku, najlepiej o grubszym dnie. Kiełbasę w miarę możliwości obieramy ze skórki. Kroimy w grubsze półplasterki. Podsmażamy na oleju.
  2. Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Mieszamy i smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory. Mieszamy i dusimy 2-3 minuty.
  3. Cukinię wraz ze skórką i miąższem kroimy w grubsze ćwierćplasterki i dokładamy do garnka. Mieszamy i dusimy wszystko razem ok.10 minut. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do garnka. Mieszamy i dusimy razem kolejne 5 minut.
  4. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, podgrzewamy 1-2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy i podajemy – można z bułką, z ryżem, z ziemniakami lub bez dodatków.

Porady – LECZO Z CUKINII – dodatkowe informacje

Jeśli mamy starszy egzemplarz cukinii o twardej skórze i wykształconych nasionkach, należy ją obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Podobnie można wykorzystać kabaczka.

Leczo ze starszych warzyw trzeba gotować trochę dłużej.

Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi mięsistymi pomidorami. Potrzeba wtedy ok. 1 kg pomidorów, które trzeba sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, poddusić na 1 łyżce masła i nieco odparować, aby leczo nie było zbyt wodniste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo z cukinią i pieczarkmi
Następny przepis: Leczo z cukinią i wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode