LECZO Z CUKINII
Spróbujcie czegoś innego i wyjątkowego – przepisu na Leczo z cukinii. Ten smaczny i satysfakcjonujący gulasz jest doskonałym sposobem na wykorzystanie świeżej cukinii, jednej z najpopularniejszych letnich warzyw. Leczo z cukinii to prosta, ale smaczna potrawa, którą możemy podać jako główne danie albo jako dodatek do mięsa. Przygotowanie leczo z cukinii nie wymaga zbyt wiele czasu ani składników, a jednak rezultat jest zaskakująco pyszny. To idealna propozycja na lekki, ale syty obiad, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 6-8 porcji:
- 1 kg młodej cukinii
- 60-70 dag dobrej gatunkowo kiełbasy (np. śląska, podlaska)
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Leczo z cukinii – jak zrobić?
- Potrawę przygotowujemy w jednym sporym garnku, najlepiej o grubszym dnie. Kiełbasę w miarę możliwości obieramy ze skórki. Kroimy w grubsze półplasterki. Podsmażamy na oleju.
- Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Mieszamy i smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory. Mieszamy i dusimy 2-3 minuty.
- Cukinię wraz ze skórką i miąższem kroimy w grubsze ćwierćplasterki i dokładamy do garnka. Mieszamy i dusimy wszystko razem ok.10 minut. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do garnka. Mieszamy i dusimy razem kolejne 5 minut.
- Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, podgrzewamy 1-2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy i podajemy – można z bułką, z ryżem, z ziemniakami lub bez dodatków.
Porady – LECZO Z CUKINII – dodatkowe informacje
Jeśli mamy starszy egzemplarz cukinii o twardej skórze i wykształconych nasionkach, należy ją obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Podobnie można wykorzystać kabaczka.
Leczo ze starszych warzyw trzeba gotować trochę dłużej.
Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi mięsistymi pomidorami. Potrzeba wtedy ok. 1 kg pomidorów, które trzeba sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, poddusić na 1 łyżce masła i nieco odparować, aby leczo nie było zbyt wodniste.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo z cukinią i pieczarkmi
Następny przepis: Leczo z cukinią i wołowiną