Leczo z cukinią i wołowiną

Leczo z cukinią i wołowiną

Leczo z cukinią i wołowiną to doskonały sposób na smaczną i pożywną potrawę, a zarazem wykorzystanie sezonowych warzyw. To danie, którego korzenie sięgają Węgier, zasłynęło na całym świecie jako pożywne i komfortowe jedzenie. Nasz przepis łączy soczystą wołowinę i delikatną cukinię w jednym, wyjątkowym daniu, które z pewnością zachwyci wszelkiego rodzaju smakoszy. Aromatyczne przyprawy dodają leczo głębi i charakterystycznego smaku. Ta wersja leczo z wołowiną to doskonała propozycja na rodzinną kolację lub spotkanie ze znajomymi. Spróbuj tego wyjątkowego przepisu i ciesz się niepowtarzalnym smakiem leczo.

Składniki:

  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 500 mililitrów passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 zielone cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 100 gram groszku cukrowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz czarny
  • sól

Leczo z cukinią i wołowiną – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
  2. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
  3. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem.

* Użyłam wołowiny 20% tłuszczu.

Porady – dodatkowe informacje

– Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo z wołowiną nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw – jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nieco inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LECZO Z CUKINII
Następny przepis: LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode