Leczo z cukinią i pieczarkmi
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej węgierskiej potrawy w nowoczesnym wydaniu. Nasz przepis na leczo z cukinią i pieczarkami zadowoli nie tylko wegetarian, ale też miłośników soczystych, aromatycznych potraw. Pieczarki i cukinia nadają potrawie lekkości i świeżości, a tradycyjne przyprawy i sos pomidorowy umiejętnie zrównoważą te smaki. To doskonały przepis, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale nie chcesz spędzać całego popołudnia w kuchni. Dzięki użyciu szybkowaru, potrawa jest gotowa w mgnieniu oka, a jej smak jest niepowtarzalny. Idealne danie na rodzinny obiad lub przyjęcie dla przyjaciół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 8-10 pieczarek
- 4-5 świeżych pomidorów lub puszka krojonych
- 200g wiejskiej, dobrej kiełbasy
- 2 łyżeczki koncentratu
- papryka ostra mielona
- oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
Leczo z cukinią i pieczarkami – jak zrobić?
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastrerki, dodać do cebuli i przesmażyć az odparuje cała woda z pieczarek.
- Cukinie i paprykę umyć, pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Dodać do cebuli z pieczarkami, chwile podsmażyć.
- Świeże pomidory spażyć, pokroić w kawałki i dodać do warzyw. Całość dusić około 15 minut aż warzywa zmiękną. W miarę potrzeb podlać wodą i dodać koncentrat pomidorowy. Sos warzywny doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami.
- Kiełbasę pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do warzywnego sosu i chwilę razem pogotować.
- Gotowe leczo podawać z chrupiącym chlebem.
Słowa kluczowe: leczo w szybkowarze
Leczo z cukinią i pieczarkami – dodatkowe informacje
Danie można zrobić również w wersji bezmiesnej, bez dodatku kiełbasy.
Leczo można przygotować także do słoików, oczywiście bez dodatku kiełbasy. Gorące danie należy przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut.