Leczo z cukinią i pieczarkmi

Leczo z cukinią i pieczarkmi

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej węgierskiej potrawy w nowoczesnym wydaniu. Nasz przepis na leczo z cukinią i pieczarkami zadowoli nie tylko wegetarian, ale też miłośników soczystych, aromatycznych potraw. Pieczarki i cukinia nadają potrawie lekkości i świeżości, a tradycyjne przyprawy i sos pomidorowy umiejętnie zrównoważą te smaki. To doskonały przepis, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale nie chcesz spędzać całego popołudnia w kuchni. Dzięki użyciu szybkowaru, potrawa jest gotowa w mgnieniu oka, a jej smak jest niepowtarzalny. Idealne danie na rodzinny obiad lub przyjęcie dla przyjaciół.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 8-10 pieczarek
  • 4-5 świeżych pomidorów lub puszka krojonych
  • 200g wiejskiej, dobrej kiełbasy
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • papryka ostra mielona
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy

Leczo z cukinią i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastrerki, dodać do cebuli i przesmażyć az odparuje cała woda z pieczarek.
  3. Cukinie i paprykę umyć, pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Dodać do cebuli z pieczarkami, chwile podsmażyć.
  4. Świeże pomidory spażyć, pokroić w kawałki i dodać do warzyw. Całość dusić około 15 minut aż warzywa zmiękną. W miarę potrzeb podlać wodą i dodać koncentrat pomidorowy. Sos warzywny doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami.
  5. Kiełbasę pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do warzywnego sosu i chwilę razem pogotować.
  6. Gotowe leczo podawać z chrupiącym chlebem.

Słowa kluczowe: leczo w szybkowarze

Leczo z cukinią i pieczarkami – dodatkowe informacje

Danie można zrobić również w wersji bezmiesnej, bez dodatku kiełbasy.

Leczo można przygotować także do słoików, oczywiście bez dodatku kiełbasy. Gorące danie należy przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LECZO Z CUKINI
Następny przepis: LECZO Z CUKINII

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode