LECZO Z CUKINI
Leczo z cukini to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które nabrało nowych smaków dzięki naszemu wegetariańskiemu przepisowi. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, postawiliśmy na dobrodziejstwa natury – wspaniałą cukinię i mnóstwo warzyw. Doskonałe połączenie papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i cukinii tworzy niepowtarzalny smak, który jest mocno aromatyczny i bardzo zasyszący. To idealna propozycja na lekki, ale sycący obiad czy kolację. Leczo z cukini jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle zdrowe – bogate w błonnik i witaminy. Dzięki temu danie to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.
admin
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Leczo z cukini – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w półkrążki, zeszklić wszystko razem na odrobinie tłuszczu. Obrać cukinię, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i dodać do kiełbaski z cebulą, wszystko razem dusić pod przykryciem ok 5 minut. Kolejno pokroić w paseczki paprykę oraz pomidory. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa utworzą jednolitą konsystencję.
Słowa kluczowe: leczo z cukini wegetariańskie
LECZO Z CUKINI – dodatkowe informacje
Pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki. Leczo wyśmienicie smakuje podane z chlebkiem razowym. Bez dodania kiełbaski, to idealne danie wegetariańskie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą
Następny przepis: Leczo z cukinią i pieczarkmi