LECZO Z CUKINI

LECZO Z CUKINI

Leczo z cukini to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które nabrało nowych smaków dzięki naszemu wegetariańskiemu przepisowi. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, postawiliśmy na dobrodziejstwa natury – wspaniałą cukinię i mnóstwo warzyw. Doskonałe połączenie papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i cukinii tworzy niepowtarzalny smak, który jest mocno aromatyczny i bardzo zasyszący. To idealna propozycja na lekki, ale sycący obiad czy kolację. Leczo z cukini jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle zdrowe – bogate w błonnik i witaminy. Dzięki temu danie to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Leczo z cukini – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w półkrążki, zeszklić wszystko razem na odrobinie tłuszczu. Obrać cukinię, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i dodać do kiełbaski z cebulą, wszystko razem dusić pod przykryciem ok 5 minut. Kolejno pokroić w paseczki paprykę oraz pomidory. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa utworzą jednolitą konsystencję.

Słowa kluczowe: leczo z cukini wegetariańskie

LECZO Z CUKINI – dodatkowe informacje

Pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki. Leczo wyśmienicie smakuje podane z chlebkiem razowym. Bez dodania kiełbaski, to idealne danie wegetariańskie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą
Następny przepis: Leczo z cukinią i pieczarkmi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode