Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie)
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na leczo – pyszną potrawę węgierską, którą doceniają zarówno mięsożercy, jak i osoby na diecie wegetariańskiej. Wersja bezmięsna tego dania jest równie aromatyczna i sycąca, jak tradycyjna. Znakomita propozycja na ciepły, sycący obiad lub kolację. Czerwona papryka, pomidory, cebula, cukinia, bakłażan i inne składniki tworzą wyjątkowo smaczną i kolorową mieszankę. Przygotowanie leczo to także doskonałe wykorzystane sezonowych warzyw. Ta wegetariańska wersja potrawy może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego leczo. Wegetariańskie leczo węgierskie to łatwy przepis na sycącą, warzywną kompozycję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 średnich papryk (u mnie czerwona i żółta)
- 6 średnich pomidorów (mięsistych)
- 2 duże cebule lub 4 małe
- łyżka smalcu do smażenia cebuli (można go zastąpić np. olejem)
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie) – jak zrobić?
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec, wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła. Do zeszklonej cebuli dodaję łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie mieszam.
- Następnie wrzucam oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Minimalnie zwiększam ogień i duszę przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie dodaję pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Dokraję również trochę soli i pieprzu oraz ostrej papryki. Wszystko duszę jeszcze ok. 15 minut.
- Ilości użytych przypraw, stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw zależy od indywidualnych upodobań.
Smacznego!
Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie) – dodatkowe informacje
Jeśli nasze pomidory są mało mięsiste i leczo wyszło mało pomidorowe możemy dodać łyżkę koncentratu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo wegetariańskie
Następny przepis: Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą