Leczo wegetariańskie
Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które zasłynęło swoim intensywnym smakiem i kolorową kompozycją składników. Ta odmiana potrawy – leczo wegetariańskie – jest doskonałym rozwiązaniem dla osób unikających mięsa, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i etycznych. Bezmięsne leczo zaskakuje bogactwem smaków i dowodem na to, że danie warzywne wcale nie musi być niesmaczne. Ten przepis to doskonała alternatywa dla tradycyjnego leczo z kiełbasą, z wyrazistą nutą papryki, cukinii i innych warzyw. Jest to danie, które można modyfikować zgodnie z sezonem i dostępnymi składnikami – mięsna wersja nie jest tu potrzebna do osiągnięcia pełni aromatu.
admin
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 250 g świeżej dyni
- 2 pomidory
- 1-2 papryki (mogą być różne kolory)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Leczo wegetariańskie – jak zrobić?
Na początku przygotowałam składniki na wegetariańskie leczo.
Następnie warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Ważne, aby leczo jarskie miało równo pokrojone warzywa. Wtedy leczo wegetariańskie będzie gotowało w równomierny sposób.
Potem pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Następnie pozbyłam się szypułek i pestek. Leczo bez mięsa będzie miało głębszy smak.
Potem na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.
Następnie do składników na leczo wege dodałam paprykę. Potem zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.
Następnie do leczo wege dodałam dynię.
Kolejnym krokiem jest dodanie cukinii.
Następnie do leczo z cukinii dodałam bakłażana.
Następnie wszystkie składniki na wegetariańskie leczo dusiłam około 10-15 minut. Potem doprawiłam leczo wegetariańskie ziołami i przyprawami.
Potem dodałam pokrojone w kostkę pomidory. Leczo bez mięsa nabierze wtedy intensywniejszego smaku.
Następnie do leczo wege wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy. Wszystkie składniki na leczo warzywne z bakłażanem gotowałam jeszcze przez około 5 minut.
Leczo wegetariańskie jest gotowe do podania. Tak przygotowane wegetariańskie leczo można serwować z ugotowaną kaszą, kromką chleba albo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Porady – Leczo wegetariańskie – dodatkowe informacje
Można dodać również kilka pieczarek i dla ostrości jedną papryczkę chili.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo po meksykańsku
Następny przepis: Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie)