Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które zasłynęło swoim intensywnym smakiem i kolorową kompozycją składników. Ta odmiana potrawy – leczo wegetariańskie – jest doskonałym rozwiązaniem dla osób unikających mięsa, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i etycznych. Bezmięsne leczo zaskakuje bogactwem smaków i dowodem na to, że danie warzywne wcale nie musi być niesmaczne. Ten przepis to doskonała alternatywa dla tradycyjnego leczo z kiełbasą, z wyrazistą nutą papryki, cukinii i innych warzyw. Jest to danie, które można modyfikować zgodnie z sezonem i dostępnymi składnikami – mięsna wersja nie jest tu potrzebna do osiągnięcia pełni aromatu.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 nieduża cukinia
  • 250 g świeżej dyni
  • 2 pomidory
  • 1-2 papryki (mogą być różne kolory)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano
  • papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Leczo wegetariańskie – jak zrobić?

  1. leczo składniki
    Na początku przygotowałam składniki na wegetariańskie leczo.
  2. leczo warzywa pokrojone
    Następnie warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Ważne, aby leczo jarskie miało równo pokrojone warzywa. Wtedy leczo wegetariańskie będzie gotowało w równomierny sposób.
  3. pomidory
    Potem pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Następnie pozbyłam się szypułek i pestek. Leczo bez mięsa będzie miało głębszy smak.
  4. cebula czosnek
    Potem na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.
  5. papryka leczo
    Następnie do składników na leczo wege dodałam paprykę. Potem zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.
  6. dynia
    Następnie do leczo wege dodałam dynię.
  7. cukinia
    Kolejnym krokiem jest dodanie cukinii.
  8. bakłażan
    Następnie do leczo z cukinii dodałam bakłażana.
  9. leczo zioła
    Następnie wszystkie składniki na wegetariańskie leczo dusiłam około 10-15 minut. Potem doprawiłam leczo wegetariańskie ziołami i przyprawami.
  10. pomidory
    Potem dodałam pokrojone w kostkę pomidory. Leczo bez mięsa nabierze wtedy intensywniejszego smaku.
  11. przecier pomidorowy leczo
    Następnie do leczo wege wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy. Wszystkie składniki na leczo warzywne z bakłażanem gotowałam jeszcze przez około 5 minut.
  12. leczo warzywne
    Leczo wegetariańskie jest gotowe do podania. Tak przygotowane wegetariańskie leczo można serwować z ugotowaną kaszą, kromką chleba albo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Porady – Leczo wegetariańskie – dodatkowe informacje

Można dodać również kilka pieczarek i dla ostrości jedną papryczkę chili.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo po meksykańsku
Następny przepis: Leczo węgierskie bezmięsne (wegetariańskie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode