Leczo po meksykańsku

Leczo po meksykańsku

Leczo po meksykańsku to wyjątkowa kombinacja smaków, która pochodzi od tradycyjnej węgierskiej zupy, ale została wzbogacona o nuty Azji Środkowej. Znakomita kompozycja warzyw i mięs przypomina popularne w Meksyku danie „Chili con carne”, ale zawiera więcej warzyw, w tym paprykę, która jest kluczowym składnikiem tradycyjnego leczo. Wyjątkowy, pikantny sos dodaje mu charakteru, a podawanie go z ryżem jeszcze bardziej pogłębia paletę smaków. Leczo po meksykańsku to danie, które zaskoczy niejednego smakosza i jest godne spróbowania przez każdego, kto lubi odkrywać nowe kulinarne doświadczenia.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 sok z pomidorów (około 330 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody

Leczo po meksykańsku – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  2. 2.
    Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko się rozgotowuje. Kiedy warzywa będą już wystarczająco miękkie, to w szklance lub garnuszku wymieszać dwie łyżki mąki z odrobiną wody (tak żeby nie było grudek) i wlać do potrawy. Chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.

Leczo po meksykańsku – dodatkowe informacje

Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo na zimę (w słoiku)
Następny przepis: Leczo wegetariańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode