Leczo po meksykańsku
Leczo po meksykańsku to wyjątkowa kombinacja smaków, która pochodzi od tradycyjnej węgierskiej zupy, ale została wzbogacona o nuty Azji Środkowej. Znakomita kompozycja warzyw i mięs przypomina popularne w Meksyku danie „Chili con carne”, ale zawiera więcej warzyw, w tym paprykę, która jest kluczowym składnikiem tradycyjnego leczo. Wyjątkowy, pikantny sos dodaje mu charakteru, a podawanie go z ryżem jeszcze bardziej pogłębia paletę smaków. Leczo po meksykańsku to danie, które zaskoczy niejednego smakosza i jest godne spróbowania przez każdego, kto lubi odkrywać nowe kulinarne doświadczenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 sok z pomidorów (około 330 ml)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
Leczo po meksykańsku – jak zrobić?
-
1.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. -
2.
Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko się rozgotowuje. Kiedy warzywa będą już wystarczająco miękkie, to w szklance lub garnuszku wymieszać dwie łyżki mąki z odrobiną wody (tak żeby nie było grudek) i wlać do potrawy. Chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.
Leczo po meksykańsku – dodatkowe informacje
Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo na zimę (w słoiku)
Następny przepis: Leczo wegetariańskie