Leczo klasyczne

Leczo klasyczne

„Leczo, tradycyjna potrawa o wielu twarzach, sprawdzi się zarówno na szybkim obiedzie, jak i podczas rodzinnych spotkań. Ten klasyczny przepis na dobre leczo to przysmak, który docenią zarówno miłośnicy warzyw, jak i mięsa. Nasze leczo na szybko zaspokoi największy głód i przypadnie do gustu każdemu. Chociaż istnieje wiele odmian tej popularnej potrawy, polecamy wypróbować ten podstawowy przepis na leczo, który obfituje w smakach i aromatach tradycyjnej kuchni. Oto wyselekcjonowane składniki, które niezawodnie gwarantują pyszne leczo każdego razu.”

Składniki:

  • 3 – 4 średnie cebule
  • czosnek 2 ząbki
  • ok. 60 dag kiełbasy
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe cukinie
  • 5 – 6 pomidorów
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 kostki rosołowej
  • ok. 2-3 szklanek wody
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz

Leczo klasyczne – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni. Następnie dodajemy czosnek, kiełbasę. Podsmażmy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy wodę wraz z rozpuszczoną kostką rosołową. Chwile dusimy. Następnie dodajemy, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojoną w kostkę, cukinię (młodej cukinii nie trzeba obierać). Doprawiamy papryczką chilii i przecierem pomidorowym. Dusimy do momentu aż cukinia będzie miękka ale nie rozgotowana (czyli około 15-20 minut). Przyprawiamy do smaku.

Słowa kluczowe: leczo, leczo tradycyjne przepis, jakie składniki do leczo, leczo tradycyjny przepis, potrawa leczo, leczo na szybko, leczczo, leczo klasyczne, przepis na dobre leczo, dobre leczo, leczo tradycyjne, pyszne leczo, przepisy na leczo, leczo przepis podstawowy, leczo klasyczne przepis, przepis na leczo, leczo przepis

Porady – dodatkowe informacje

Leczo to węgierska potrawa popularna w polskich domach. Dobre leczo nie powinno być zbyt rzadkie, w końcu nie jest zupą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: leciutki drobiowy klops z jajkiem
Następny przepis: Leczo na zimę (w słoiku)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode