Leczo
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 300 g kiełbasy drobiowej
- olej do smażenia
- PRZYPRAWY:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
1. [ Leczo – jak zrobić? ]
Sposób przygotowania:
1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).
2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.
* Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.
Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami – świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Leczo – dodatkowe informacje
Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) – wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lecznicza nalewka z pokrzywy na odporność i odtrucie
Następny przepis: Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku