Leczo

Leczo

Leczo jest tradycyjnym daniem kuchni węgierskiej, które zyskało popularność w wielu krajach, w tym w Polsce. Ten smakowity jednopotrawowy obiad zadowoli wszystkich miłośników warzyw i mięsa. Mieszanka smaków papryki, cebuli, kiełbasy i pomidorów tworzy prawdziwie wyrazisty i pełen aromatu obiad. Co więcej, przygotowanie leczo jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników, a jedynie tych najbardziej podstawowych, które zwykle mamy pod ręką. Spróbuj naszego przepisu na leczo – daj się porwać bogactwu smaków! To idealny pomysł na ciepły, sycący posiłek, nie tylko na zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy drobiowej
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

1. [ Leczo – jak zrobić? ]
Sposób przygotowania:

1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).

2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

* Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami – świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Leczo – dodatkowe informacje

Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) – wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lecznicza nalewka z pokrzywy na odporność i odtrucie
Następny przepis: Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode