leciutki drobiowy klops z jajkiem
Coś pysznego dla miłośników drobiu! Klops drobiowy z jajkiem to przysmak, który pozytywnie zaskoczy niejednego domowego smakosza. Ta prostota smaków, gdzie dominuje soczysty mięsny aromat przyjemnie zbalansowany przez lekkościę jajka, tworzy symfonię dla kubków smakowych. To danie to nie tylko smaczny kąsek, ale także doskonałe źródło białka, które dostarcza energii na cały dzień. Klops drobiowy z jajkiem to przepis, który gości na wielu europejskich stołach, zwłaszcza w kuchni niemieckiej i polskiej. Spróbuj czegoś innego, odkryj leciutki drobiowy klops z jajkiem – rewelacyjna propozycja na obiad lub kolację.
admin
Składniki:
- 250g mięsa mielonego z kurczaka
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 4-5 jajek
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka koncentratu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
Leciutki drobiowy klops z jajkiem – jak zrobić?
- 3 jajka gotujemy na twardo.
- cebule drobno posiekać i zeszklić na patelni.
- Do mięsa dodać 1 jajko surowe, cebule podsmażoną, otręby, koncentrat i przyprawy. Jeśli masa będzie za sucha dodać jeszcze jedno surowe jajko.
- W aluminiowej formie(0,5kg) położyć połowę masy mięsnej i układać wzdłuż obrane i ugotowane jajka lekko je dociskając do dna. Wyłożyć drugą połowę masy tak aby jajka były zakryte.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 1 godzinę, a następnie wyłączyć i trzymać w zamkniętym piekarniku, żeby doszła do siebie.
xxxx – dodatkowe informacje
Tytuł: leciutki drobiowy klops z jajkiem
Słowa kluczowe: klops drobiowy z jajkiem
ja robiłam jeszcze jedną wersje z samego kurczaka i wtedy wyfiletowałam trzy udka i zmieliłam. Wyszła tak samo dobra.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki
Następny przepis: Leczo klasyczne