Łazanki z kiełbasą
Chcesz spróbować tradycyjnego, polskiego dania? Łazanki z kiełbasą to doskonały wybór. Ta wyśmienita potrawa, łącząca w sobie smak mięsa i warzyw, jest idealna na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki połączeniu pysznej kiełbasy i chrupiącej kapusty, łazanki stanowią danie sycące i bardzo smaczne. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki są łatwo dostępne. Jeśli szukasz pomysłu na coś innego niż typowy obiad, łazanki z kiełbasą z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Teraz, możemy rozpocząć nasze kulinarną przygodę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gramów kiszonej kapusty
- 300 gramów makaronu łazanki
- 300 gramów kiełbasy podwawelskiej
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- opcjonalnie sól
Łazanki z kiełbasą – jak zrobić?
- Kapustę posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i podgotować około 30 minut.
- Odcedzić, ziele i listek wyjąć.
- Cebulę drobno pokroić, kiełbasę pokroić w plastry i razem podsmażyć na oleju.
- Dodać kapustę i podsmażyć jeszcze kilka minut.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i gotowy przełożyć na patelnię. Przyprawić pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Słowa kluczowe: łazanki z kiełbasą i kapustą
Łazanki z kiełbasą – dodatkowe informacje
W zależności od kapusty może się okazać, że trzeba będzie dosolić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łazanki z cukinią
Następny przepis: Łazanki z makiem dla zapracowanych