Łazanki z kiełbasą

Łazanki z kiełbasą

Chcesz spróbować tradycyjnego, polskiego dania? Łazanki z kiełbasą to doskonały wybór. Ta wyśmienita potrawa, łącząca w sobie smak mięsa i warzyw, jest idealna na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki połączeniu pysznej kiełbasy i chrupiącej kapusty, łazanki stanowią danie sycące i bardzo smaczne. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki są łatwo dostępne. Jeśli szukasz pomysłu na coś innego niż typowy obiad, łazanki z kiełbasą z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Teraz, możemy rozpocząć nasze kulinarną przygodę.

Składniki:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 300 gramów makaronu łazanki
  • 300 gramów kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • opcjonalnie sól

Łazanki z kiełbasą – jak zrobić?

  1. Kapustę posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i podgotować około 30 minut.
  2. Odcedzić, ziele i listek wyjąć.
  3. Cebulę drobno pokroić, kiełbasę pokroić w plastry i razem podsmażyć na oleju.
  4. Dodać kapustę i podsmażyć jeszcze kilka minut.
  5. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i gotowy przełożyć na patelnię. Przyprawić pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.

Słowa kluczowe: łazanki z kiełbasą i kapustą

Łazanki z kiełbasą – dodatkowe informacje

W zależności od kapusty może się okazać, że trzeba będzie dosolić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łazanki z cukinią
Następny przepis: Łazanki z makiem dla zapracowanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode