Łazanki z cukinią

Łazanki z cukinią

Łazanki z cukinią to danie pełne smaków, łączące w sobie klasyczną polską tradycję z aromatyczną świeżością warzyw. Ten sycący posiłek doskonale sprawdzi się na obiad czy kolację, będąc ciekawą alternatywą dla tradycyjnych makaronów czy klusek. Wyszukany smak cukinii doskonale komponuje się z delikatnymi łazankami, tworząc niepowtarzalne doznania kulinarnie. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Ważna jest jednak jakość użytych produktów – im lepsze, tym smaczniejsze danie. Zainspiruj się i odkryj aromatyczne połączenie łazanek z cukinią.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu łazanki
  • 1 duża cukinia
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy mielony, oregano, bazylia
  • żółty ser do posypania

Łazanki z cukinią – jak zrobić?

  1. Łazanki ugotować al dente.
  2. Cukinię pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cebulę pokroić w pół talarki, marchew zetrzeć na tarce, kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę.
  3. Warzywa i wędliny wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić pod przykryciem do miękkości.
  4. Doprawić przyprawami i posiekaną natką.
  5. Wymieszać z łazankami.
  6. Podawać posypane startym serem.

Łazanki z cukinią – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują po kilku godzinach podsmażane na patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łazanki wigilijne z kapustą
Następny przepis: Łazanki z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode