Łazanki z cukinią
Łazanki z cukinią to danie pełne smaków, łączące w sobie klasyczną polską tradycję z aromatyczną świeżością warzyw. Ten sycący posiłek doskonale sprawdzi się na obiad czy kolację, będąc ciekawą alternatywą dla tradycyjnych makaronów czy klusek. Wyszukany smak cukinii doskonale komponuje się z delikatnymi łazankami, tworząc niepowtarzalne doznania kulinarnie. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Ważna jest jednak jakość użytych produktów – im lepsze, tym smaczniejsze danie. Zainspiruj się i odkryj aromatyczne połączenie łazanek z cukinią.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka makaronu łazanki
- 1 duża cukinia
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 10 dag szynki wędzonej
- 10 dag cienkiej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól, pieprz kolorowy mielony, oregano, bazylia
- żółty ser do posypania
Łazanki z cukinią – jak zrobić?
- Łazanki ugotować al dente.
- Cukinię pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cebulę pokroić w pół talarki, marchew zetrzeć na tarce, kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę.
- Warzywa i wędliny wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Doprawić przyprawami i posiekaną natką.
- Wymieszać z łazankami.
- Podawać posypane startym serem.
Łazanki z cukinią – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują po kilku godzinach podsmażane na patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łazanki wigilijne z kapustą
Następny przepis: Łazanki z kiełbasą