ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

Łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest niezwykle proste do przygotowania i jednocześnie przepyszne. Dziś zapraszam Państwa do przygotowania łazanek w nieco innym wydaniu, a mianowicie wersji z białą kapustą i boczkiem. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Biała kapusta dodaje danu delikatności, a boczek – intensywności smaku. Ten przepis na łazanki z białą kapustą, to odpowiedź dla tych, którzy cenią sobie smakowite i sycące potrawy o domowym charakterze. Niezwykłe połączenie składników sprawi, że danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu łazanki
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 3 małe cebule
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 laska kiełbasy (np. toruńska, niedźwiedzia itp)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cząber i tymianek do smaku

Łazanki z białą kapustą i boczkiem – jak zrobić?

  1. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulki pokrojone w drobną kostkę, do której dodać boczek wędzony. Boczek wędzony doprawiamy cząbrem mielonym.
  2. Jeśli boczek jest surowy wówczas nie potrzeba dodawać do smażenia oleju. Podobnie jak w przypadku boczku wędzonego – doprawić cząbrem mielonym.
  3. Dodajemy pokrojoną laskę kiełbasy, którą doprawiamy tymiankiem mielonym.
  4. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, poszatkować i ugotować z dodatkiem liścia laurowego, kminku, soli i pieprzu. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Kiedy makaron i kapusta są gotowe, dodajemy wszystko razem do boczku i kiełbasy oraz mieszkamy składniki.
  5. Całość można doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odstawić na kilka chwil, by wszystkie składniki przeszły smakiem. Danie gotowe! Smacznego 🙂

Łazanki z białą kapustą i boczkiem – dodatkowe informacje

W sklepach dostępne są specjalne makarony do wykonania dania. Ja akurat nie miałam makaronu do łazanek, dlatego dodałam makaron typu grube wstążki. Podczas mieszania potrawy makaron świetnie dopasowuje się do poszatkowanej kapusty i wspólnie uzupełniają się smakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łazanki po góralsku
Następny przepis: Łazanki wigilijne z kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode